keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

 

a. Mikä merkitys tehtaalla ja herra Vonkalla on elokuvan kuvaamalle kaupungille? Miten hän on onnistunut työssään? Miksi Villi Vonkka on omistanut elämänsä makeisten tekemiselle? Miksi Vonkka valitsee seuraajakseen juuri Jalin? 
 
b. Vonkan keksintämyssy saa aikaan ihmeellisiä hohtavia laitteita, jotka tuottavat poksahdellen javihellellen uusia, ihmeellisiä herkkuja ja aina vain huikeampia makuelämyksiä. Valmistakaa keksintämyssy tai -hattu. Keksikää itse uutuusherkku tai ennennäkemätön karamelli. Kuinka mainostaisitte uutta tuotetta? Laatikaa mainos lehteen. Laatikaa kolmen-neljän hengen ryhmissä mainos televisioon ja esittäkää se muille ryhmille.
 
c. Herkun valmistus: 
Suklaakuulat 
200 g taloussuklaata 
60 g kookosrasvaa 
3/4 kermaa 
Paloittele suklaa ja sulattele se sitten kookosrasvan kanssa vesihauteessa (vettä tai vesihöyryä ei saa päästää suklaan joukkoon). Jäähdytä seos viileässä, mutta älä anna sen kovettua. Vatkaa massaa ja lisää samalla kerma vähitellen. Muotoile massasta palloja, jotka kierittelet srösselissä tai kookoshiutaleissa. Jäähdytä pallot ja säilytä niitä jääkaapissa. 
Ohje mukaeltu Päivi Saarien ja Margot Vareliuksen Karkkikirjan mukaan. Etsikää lisää karkkien ja herkkujen ohjeita: Karkkikirja, WSOY 1994.
 
d. Keksi hassunkurinen herkkuresepti esim. noidille, jättiläisille, hiirille jne. 
 
e. Vanhassa lastenlorussa tiedetään tyttöjen ja poikien koostumus: 
Mistä on pienet tytöt tehty? Sokerista, kukkasista,inkivääristä kanelista… 
Mistä on pienet pojat tehty? Etanoista, sammakoista, koiranhäntätupsukoista… 
Keksikää resepti itsestänne: luonteenpiirteet, mieltymykset, ulkonäkö, mistä tulette jne. Asettukaa esim. possun, kengän, avaruusraketin, hissin, tomaatin tai suklaan rooliin ja kirjoittakaa runo itsestänne valitussa hahmossa. 
 
f. Hissi: Vonkan lasihissillä voi ajella sivuttain,vinottain ja kaikkiin mahdollisiin suuntiin. Elokuvassa hissillä ajettiin lukuisten salaperäisten huoneiden ohi. 
Kuvitelkaa, että olette löytäneet kultaisen pääsylipun ja olette juuri matkalla Vonkan kanssa lasihissillä salaperäiseen, ihmeelliseen saliin. Kertokaa mitä siellä tapahtuu, miltä siellä näyttää jne.