keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Jean Vigon klassikot

Oppimateriaali ranskalaisohjaaja Jean Vigon (26.4.1905 – 5.10.1934) klassikkoelokuviin Nolla käytöksessä ja L'Atalante.

Nolla käytöksessä
Kaikkien aikojen parhaaksi lapsuuskuvaukseksikin kutsuttu Nolla käytöksessä on anarkistisen elokuvan klassikko, joka joutui esityskieltoon pian ensiiltansa jälkeen. Elokuva sijoittuu sisäoppilaitoksen vankilaa muistuttavaan miljööseen. Sen asetelmassa toteutuu klassinen kahtiajako ymmärtämättömien mutta kuria ja valtaa hallussaan pitävien aikuisten, ja riemua ja elämäniloa säteilevien, järjestelmän alistamien mutta kapinaan nousevien lasten välillä. Kesäloma on ohi ja pikkuvintiöt palaavat koulunpenkille täynnä energiaa ja uusia ideoita opettajiensa päänmenoksi. Lopulta pojat nousevat tekopyhiä esivallan edustajia vastaan. 
 
L'Atalante
L'Atalante on maailman kauneimmaksi elokuvaksi kutsuttu ranskalainen klassikko. Se on vain 29-vuotiaana kuolleen Jean Vigon jäähyväiselokuva. Elokuvan aihe nuoren rakkauden alkutaipaleesta on sinänsä tuttu ja usein käsitelty. Vigon ohjauksessa tavanomaisen tuntuisesta rakkaustarinasta syntyi älykäs, hienovarainen ja unenomaisen elegantti mestariteos. L'Atalante on jokilaiva, jonka nuori kippari Jean vie vihille Julietten. Nuori pikkukylän tyttö lähtee jännittävämmän elämän perään Jeanin matkaan laivalle, jonka miehistöön kuuluvat myös ”Pappa" Jules ja laivapoika. Elämä proomulla ei lopulta olekaan niin hohdokasta kuin Juliette toivoi ja suurkaupungin syke alkaa houkutella enemmän. Haasteeksi muodostuukin arjen ankaruuden ja unelmien välisen tasapainon löytäminen. 
 
(Lähde: www.filmikamari.fi)
 
Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Oppimateriaali soveltuu mm. elokuvahistorian opetukseen.
 
Oppimateriaalin on laatinut Ph.D. Hanna Maria Laakso.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Lähdekirjallisuus:

  • Conley, Tom. ”Getting Lost on the Waterways of L’Atalante.” Cinema and Modernity. Edited by Murray Pomerance. New Brunswick, New Jersey and London: Rutgers University Press, 2006: 253-272. 
  • Hytönen, Jukka. ”Vigo ja surrealismi.” Filmihullu 2005 (5): 25-27. 
  • Kracauer, Siegfried. ”Jean Vigo.” Introduction to the Art of the Movies. An anthology ofideas on the nature of movie art. Selected, arranged and introduced by Lewis Jacobs. New York: The Noonday Press, 1960: 223-227. 
  • Kudjoi, Marko. ”Ennen teollisia unia…” Filmihullu 2005 (5): 22-24.
  • Le Cain, Maximilian. “Jean Vigo.” Senses of Cinema An online film journal. http://archive.sensesofcinema.com/contents/directors/02/vigo.html
  • Timonen, Lauri. ”Mielikuvituksellisen totuuden rumuudesta ja kauneudesta.” Filmihullu 2002 (3): 42-43. 
  • Vigo, Jean. The Complete Jean Vigo. Classic Film Scripts. London: Lorrimer Publishing, 1983.
  • Vigo, Jean. ”Dokumentin näkökulma: Katkelmia À Propos de Nice –elokuvan esittelystä.” Suomentanut Silja Laine. Filmihullu 1999 (2): 37-39.
  • Waarala, Hannu. ”Jean Vigon anarkismi; liikettä vitsin, unen ja todenkaltaisen painajaisen välillä.” Filmihullu 2005 (5): 20-27. 

 

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Nolla käytöksessä

Kaikkien aikojen parhaaksi lapsuuskuvaukseksikin kutsuttu Nolla käytöksessä on anarkistisen elokuvan klassikko, joka joutui esityskieltoon pian ensi-iltansa jälkeen.

Elokuva sijoittuu sisäoppilaitoksen vankilaa muistuttavaan miljööseen. Sen asetelmassa toteutuu klassinen kahtiajako ymmärtämättömien mutta kuria ja valtaa hallussaan pitävien aikuisten, ja riemua ja elämäniloa säteilevien, järjestelmän alistamien mutta kapinaan nousevien lasten välillä.

Kesäloma on ohi ja pikkuvintiöt palaavat koulunpenkille täynnä energiaa ja uusia ideoita opettajiensa päänmenoksi. Lopulta pojat nousevat tekopyhiä esivallan edustajia vastaan.

Alkuperäinen nimi:
Zero de conduite
Julkaisuvuosi:
1933
Pituus:
71 min.
Genre(t):
Kielet:
Levittäjä:
Pirkanmaan elokuvakeskus
Tuotantomaa(t):
Ranska
Ohjaus:
Jean Vigo
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Jean Dasté, Robert le Flon, Du Verron, Louis Lefebvre, Gérard de Bedarieux.
Nimi ruotsiksi:
Noll i uppförande

L'Atalante

L’Atalante on maailman kauneimmaksi elokuvaksi kutsuttu ranskalainen klassikko. Se on vain 29-vuotiaana kuolleen Jean Vigon jäähyväiselokuva. Elokuvan aihe nuoren rakkauden alkutaipaleesta on sinänsä tuttu ja usein käsitelty. Vigon ohjauksessa tavanomaisen tuntuisesta rakkaustarinasta syntyi älykäs, hienovarainen ja unenomaisen elegantti mestariteos.

L’Atalante on jokilaiva, jonka nuori kippari Jean vie vihille Julietten. Nuori pikkukylän tyttö lähtee jännittävämmän elämän perään Jeanin matkaan laivalle, jonka miehistöön kuuluvat myös ”Pappa” Jules ja laivapoika. Elämä proomulla ei lopulta olekaan niin hohdokasta kuin Juliette toivoi ja suurkaupungin syke alkaa houkutella enemmän. Haasteeksi muodostuukin arjen ankaruuden ja unelmien välisen tasapainon löytäminen.

Alkuperäinen nimi:
L´Atalante
Julkaisuvuosi:
1934
Pituus:
90 min.
Genre(t):
Kielet:
Levittäjä:
Pirkanmaan elokuvakeskus
Tuotantomaa(t):
Ranska
Ohjaus:
Jean Vigo
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Dita parlo, Michel Simon, Jean Daste.
Nimi ruotsiksi:
L´Atalante