keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU


Synopsis:
Vikasilmäksi haukuttu kätilö Helena rakastuu saksalais-suomalaiseen SS-upseeriin Johannes Angelhurstiin, jolle nainen on Villisilmä, kaikista muista naisista poikkeava luonnonvoima. Sodan keskellä hullu ja järjenvastainen rakkaus saa Helenan tekemään uhkarohkeitakin tekoja, jolloin Helenan moraalia ja omaatuntoa koetellaan.

Tapahtumat sijoittuvat Petsamon Parkkinaan, Titovkan vankileirille, sekä Johanneksen muistoissa Babyn Jariin sekä niin sanotulle Kuolleen miehen vuonolle. Elokuvan kautta Lapin sota, Operaatio 1005, vangeille tehdyt kokeet sekä sodan aiheuttama syyllisyys tulevat esille.
Elokuvaa voi kutsua rakkauselokuvaksi, joka on sijoitettu Lapin sodan historialliseen kehykseen. Elokuva asettaa ihmisten inhimillisyyden ja humaaniuden vastakkain natsi-ideologian ja sodan kauheuksien kanssa.

Kätilö elokuva perustuu vuonna 2011 julkaistuun samannimiseen Katja Ketun romaaniin. Romaani on voittanut sekä Runeberg-palkinnon että Lauri Jäntin palkinnon. Krista Kosonen puolestaan palkittiin parhaasta naispääosasta Sanghain kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Käsikirjoittaja: Antti J. Jokinen, Katja Kettu

Tuottaja: Markus Selin, Jukka Helle / Solar Films

Säveltäjä: Pessi Levanto

Maa: Suomi, Liettua

Ensi-ilta: 4.9.2015

Oppimateriaali on suunnattu lukioille ja toisen asteen oppilaitoksille erityisesti historian sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen.

Oppimateriaalin teemoja: Lapin sota, genrenä sota ja  romanttinen draama, kirjasta elokuvaksi

 

Oppimateriaalin on laatinut luokanopettaja ja kulttuurituottaja Melina Lukkarinen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2015. Linkit on tarkistettu 2.9.2015.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Kätilö

Tilattavissa elokuvateatteriin

Katja Ketun palkittuun menestysromaaniin perustuva Kätilö on tosipohjainen kertomus Vikasilmäksi haukutun Helenan rakastumisesta saksalais-suomalaiseen SS-upseeriin Lapin sodan kynnyksellä. Johannes Angelhurstille Helena on Villisilmä, kaikista muista naisista poikkeava luonnonvoima.
Elokuva on väkevä todistus siitä, mihin ihminen on valmis rakkauden tähden ja kuinka hyvä voittaa pahan.

Alkuperäinen nimi:
Kätilö
Julkaisuvuosi:
2015
Pituus:
119 min.
Levittäjä:
Nordisk Film
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Antti J. Jokinen
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Krista Kosonen, Lauri Tilkanen, Pirkka-Pekka Petelius, Leea Klemola, Seppo Pääkkönen, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Johannes Brotherus