keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Genrenä sota ja romanttinen draama

Sotaelokuva on elokuvagenre, joka kertoo sodasta ja sodan aikaisista tapahtumista. Sotaelokuvat voivat olla fiktiivisiä tai dokumentaarisia tai jotain siltä väliltä. Usein sotaelokuvat ovat käsitelleet toista maailmansotaa tai Vietnamin sotaa. Sotien aikana tai pian sodan jälkeen sotaelokuvat toimivat sotapropagandana, joilla haluttiin glorifioida voittoja ja saada vihollinen näyttämään mahdollisimman pahalta ja raa’alta. Usein elokuvissa on saatettu kuvata toinen sodan osapuoli positiivisessa sävyssä.


Draama on elokuvagenre, jonka aiheet keskittyvät usein rakkauteen ja tunteiden käsittelyyn tietyn teeman ympäriltä. Draamalla on olemassa myös alagenrejä, joista yksi on romanttinen draama. Kätilö voidaan nähdä romanttisena draamana, rakkaustarinana, jonka tapahtumapaikkana on dramaattinen ja tunteita herättävä sotamiljöö.

1. Tehtävä
Keskustelkaa yhdessä näkemistänne sotaelokuvista.
Selvittäkää mitä eri sotia sotaelokuvat ovat käsitelleet niin Hollywoodissa kuin Suomessakin. Pohtikaa, miksi joistain sodista ei ole tehty paljon elokuvia?

Luettelo suomalaisista sotaelokuvista

IMDB:n lista 150 parhaimmasta sotaelokuvasta
 

2. Tehtävä
Pohtikaa yhdessä, miten Kätilö-elokuvassa kuvataan suomalaiset, saksalaiset ja neuvostoliittolaiset. Mitkä asiat puoltavat sitä, että saksalaiset kuvataan vihollisina? Mitkä asiat puoltavat puolestaan sitä, että neuvostoliittolaiset kuvataan vihollisina? Mitkä asiat ovat viholliskuvia vastaan?

3. Tehtävä

Alla on kaksi väitettä:

    Kätilö on sotaelokuva.
    Kätilö on romanttinen draama.

Kirjoittakaa väitteitä puoltavia sanoja, kommentteja ja asioita väittämän ympärille. Sanapilven keskelle kirjoitetaan ”Sotaelokuva”, jonka ympärille kootaan sitä puoltavia asioita. Toiseen sanapilveen kirjoitetaan keskelle ”Romanttinen draama”, jonka ympärille kootaan sitä puoltavia asioita.

Käyttäkää ohjelmana Tagul –sanapilveä. Lisätietoa Tagul –sanapilvestä löydät täältä.

4. Tehtävä

Järjestäkää oppilaiden kesken väittely aiheesta sodan romantisointi elokuvissa. Onko sotaelokuvilla muuta kuin viihteellistä arvoa? Pitäisikö niillä olla mitään muuta arvoa? Kuuluuko sotaa romantisoida elokuvissa? Mitä haittaa tai hyötyä romantisoinnista voi olla?

Ohjeita väittelyn järjestämiseen luokassa.