keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Kätilö-elokuva perustuu samannimiseen vuonna 2011 julkaistuun Katja Ketun romaaniin. Vuonna 2015 ilmestyneen elokuvan on ohjannut Antti J. Jokinen. Sekä kirja että elokuva ovat voittaneet palkintoja sekä teokset on huomioitu myös kansainvälisesti.  

Elokuvan uskollisuus alkuperäisteokselle

Monet elokuvat perustuvat johonkin romaaniin tai muuhun kirjoitettuun teokseen. Samojen tariinoiden lainaaminen eri taiteenaloille on osa kulttuuria ja taiteen uudistumista. Usein elokuvista tehdään vielä pelejä tai televisiosarjoja. Elokuvat voivat olla mahdollisimman uskollisia alkuperäisteokselle tai elokuva pyrkii tulkitsemaan teosta omasta näkökulmastaan teosta tai sitten alkuperäisteos tarjoaa elokuvalle lähinnä idean ja lähtökohdan. Elokuvaa tehdessä kirjan pohjalta saatetaan pysyä erittäin uskollisina alkuperäisteokselle. Toisaalta jossain elokuvissa saatetaan kirjoittaa muuttaa kokonaan esimerkiksi elokuvan miljöötä tai tapahtuma-aikaa. Elokuva on kuitenkin oma taidemuotonsa ja on loogista, että elokuva eroaa alkuperäisteoksesta kerronnaltaan.

 • Kuinka paljon muutoksia elokuvaan saa mielestäsi tehdä?
   
 • Valitkaa sama kohtaus kirjasta ja elokuvasta. Lukekaa kirjan kohtaus yhdessä ja katsokaa sen jälkeen elokuvan kohtaus. Vertailkaa kohtauksia. Miten kohtaukset on toteutettu kirjassa ja elokuvassa? Onko kohtauksissa samanlainen tunnelma? Mistä tunnelma syntyy? Minkälainen sanojen voima tai visuaalinen voima on kohtauksissa?
   
 • Monien lukijoiden mielestä Kätilö-elokuvan päähenkilöiden ilmaisut eivät olleet niin ronskeja kuin kirjassa. Kirjaa on myös pidetty inhorealistisempana kuin elokuvaa. Pohtikaa, miksi elokuvasta ei ole tehty niin inhorealistista kuin kirjasta?

Elokuvan ja kirjan eroja

Elokuvaa kuvattaessa voidaan korostaa joitain tiettyjä kirjassa käsiteltyjä teemoja tai aiheita, jolloin elokuvan tunnelma voi poiketa kirjasta huomattavasti. Elokuvaan ei voida mahduttaa kaikkia kirjan tapahtumia tai yksityiskohtaisia käänteitä, jolloin on ymmärrettävää, että elokuva keskittyy tiettyihin keskeisiin asioihin. Kirja keskittyy kuvailuun, tunnelman luontiin sanoin sekä mielikuvien synnyttämiseen, kun taas elokuva keskittyy visuaaliseen näyttämiseen ja asioiden näyttämättä jättämiseen.

 • Miksi kirjoista tehdään elokuvia? Kerro erilaisia syitä. Pohdi myös, miksi elokuvista tehdään pelejä ja muuta materiaalia.
   
 • Valitse yksi lukemasi tarina, kirja tai novelli. Suunnittele, miten toteuttaisit alkuperäisteoksesta elokuvan. Voit kirjoittaa suunnitelmasi ylös ranskalaisin viivoin, miellekarttana tai esseen muodossa. Pohdi, minkälainen tunnelma elokuvassa olisi, miten välittäisit sen katsojalle, minkälaista kieltä elokuvassa puhuttaisiin, miten kuvaisit miljöön katsojalle sekä mitä tapahtumia karsisit tai lisäisitkö uusia kohtauksia.
   
 • Pohtikaa yhdessä luokassa seuraavia väitteitä:
  ”Kirjat ovat parempia kuin elokuvat.”
  ”Kirjoista ei pitäisi tehdä elokuvia.”
  ”Alkuperäisteos täytyy lukea ennen elokuvan katsomista.”

Kirjan lukijan ennakko-odotukset

Kirjan lukeneet elokuvan katsojat odottavat elokuvalta erilaisia asioita kuin ne, jotka eivät ole lukeneet elokuvaan pohjautuvaa kirjaa. Kirjan lukijalla on syntynyt jopa vahvojakin mielikuvia henkilöhahmoista, miljööstä ja siitä, miltä erilaiset tilanteet tuntuvat kirjassa. Usein kirjan lukeneet toivovat elokuvan muistuttavan mahdollisimman paljon omia mielikuviaan ja olevan siten uskolinen kirjan versiolle.

 • Tutustu luetteloon romaaneihin perustuvista elokuvista. Kuinka monta listan elokuvaa olet nähnyt?
   
 • Valitse yksi lukemasi kirja, josta on tehty elokuva, jonka olet nähnyt. Miten kirja ja elokuva poikkeavat toisistaan? Erittele ainakin neljä poikkeamaa. Piditkö elokuvasta sekä kirjasta? Miksi pidit tai et? Oliko kirjassa tai elokuvassa kohtauksia, joita ei esiintynyt toisessa teoksessa? Kenen näkökulmasta kohtaukset oli yleensä esitetty kirjassa ja elokuvassa? Kuvittelitko kirjan miljöön, päähenkilöt ja tunnelman samanlaiseksi kuin elokuvassa?
   
 • Mitä mieltä olet, pitäisikö lempikirjastasi tehdä elokuva? Perustele vastauksesi.