keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Piirrosanimaatio

Oppimateriaali on suunniteltu alakoulun 1.-6. luokille.

Oppimateriaalin teemat: Kertomuksen keskeiset käsitteet, elokuvakerronnan käsitteitä: kuvakulmat, kuvakoot, äänimaailma

Ohjeita oppimateriaalin käyttöön:
Tämän materiaalin tehtävät sisältävät keskustelu- ja pohdintakysymyksiä sekä osion, jossa on tehtäviä kuvataiteen opetuksessa hyödynnettäviksi. Pohdinta voi tapahtua luokan yhteisenä keskusteluna tai vaikkapa lukupiirityyppisenä projektityöskentelynä esimerkiksi Opit-ympäristössä.

Opettaja voi muokata tehtävää oppilasryhmälleen sopivaksi yksinkertaistamalla tai lihottamalla tehtävänantoa, poimimalla sopivia osioita ja muokkaamalla kysymyksiä konkreettisempaan tai käsitteellisempään suuntaan.

 

 

Synopsis: Elokuvan tarinassa nuori Arietta asustelee perheensä kanssa ´inhimalisten´ lattialautojen alla. 14-vuoden ikään tultuaan hän pääsee isänsä mukaan lainausmatkalle. Arietta kohtaa tavallisen kokoisen pojan Sho´n. Kätkijöiden ensimmäisen säännön mukaan ikinä ei saisi antaa ´inhimalisten´ nähdä itseään, mutta Arietta ei voi olla kuuntelematta sydämensä ääntä. Nuorten välillä leimahtaa kiintymys, joka auttaa kumpaakin löytämään paremmin itsensä.

(Mika Siltala/Cinema Mondo)

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

På Sveriges filminstitutssidor finns det svenskspråkigt läromaterial av filmen.

Kätkijät on vuonna 1984 valmistuneella Tuulen laakson Nausicaä– elokuvalla tunnetuksi tulleen Studio Ghiblin 18. animaatioelokuva. Elokuvan käsikirjoitus perustuu brittiläisen lastenkirjailija Mary Nortonin palkittuun romaaniin Kätkijät (The Borrowers, 1952). Tarina on siirretty Britannian 1950-luvun miljööstä ajattoman tuntuiseen mutta nykyajan viitteitä sisältävään Japaniin. Talo ja puutarha edustavat menneisyyttä, pysähtyneen ajan tunnelmaa. Ajattomuuden ja toisaalta ajan kulumisen tunnetta tehostaa taustalla usein raksuttava tai lyövä kaappikello. Ulkomaailma – kaupunki – ja sieltä tulevat henkilöt, kuten tuholaistorjujat, tuovat kuvaan myös nykyajan ostoksineen, autoineen ja matkapuhelimineen.

Kätkijät-elokuva antaa erinomaiset mahdollisuudet kertomuksen keskeisten käsitteiden – henkilöiden, juonen, teemojen – sekä elokuvakerronnan perusasioiden – kuvakokojen ja –kulmien, äänimaailman, jatkuvuuden, montaasin – opetukseen. Lisäksi elokuva on monenlaisen kuvataiteen työskentelyn visuaalinen aarreaitta. Erityisen hyvät mahdollisuudet elokuva antaa tarkastella tilan kuvaamista mittakaavan ja kuvakulmien vaihtumisen, äänimaailman sekä liikkeen avulla.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Kätkijät

Tilattavissa elokuvateatteriin

Nuori Arietta asustelee perheensä kanssa ´inhimalisten´ lattialautojen alla. 14-vuoden ikään tultuaan hän pääsee isänsä mukaan lainausmatkalle. Arietta kohtaa tavallisen kokoisen pojan Sho´n. Kätkijöiden ensimmäisen säännön mukaan ikinä ei saisi antaa ´inhimalisten´ nähdä itseään, mutta Arietta ei voi olla kuuntelematta sydämensä ääntä. Nuorten välillä leimahtaa kiintymys, joka auttaa kumpaakin löytämään paremmin itsensä.

Alkuperäinen nimi:
Kari-gurashi no Arietti
Julkaisuvuosi:
2010
Pituus:
94 min.
Levittäjä:
Cinema Mondo
Tuotantomaa(t):
Japani
Ohjaus:
Hiromasa Yenobayashi
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Suomenkielinen versio Pekka Lehtosaari/ Finnish language version directed by Pekka Lehtosaari Näyttelijät/Cast: Ryunosuke Kamiki SHO Antti LJ Pääkkönen, Keiko Takehsita MUMMO Anitta Ahonen, Mirai Shida ARIETTA Satu Pikkusaari, Shinobu Otake HEMMELI Eija Ahvo, Kirin Kiki HARU Titta Jokinen, Tomokazu Miura PODI Seppo Honkanen, Tatsuya Fujiwara PETTERI Rasmus Lehtosaari