keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

ELOKUVAKERRONTA: 1. Kuvakulmat ja kuvakoot

Kätkijät-elokuva tarjoaa havainnollisia esimerkkejä siitä, kuinka kuvakokojen, kuvakulmien ja äänimaailman avulla rakennetaan kerronnan kokonaisuus. Kuvakulmat ja kuvakoot –tehtävän tapaan myös äänimaailmaan liittyvät kysymykset voidaan jakaa pareittain tai ryhmittäin tarkkailtaviksi. Näin saadut havainnot voivat alustaa yhteisen koonnin ja keskustelun.

Tutustukaa kuvakokoihin (yleiskuva-kokokuva-puolikuva-lähikuva-erikoislähikuva) sekä kuvakulmiin (yläkulma, tasokulma, alakulma). Opetuksessa voi hyödyntää esimerkiksi YLEn Mediakompassin materiaaleja.

a)  Paritehtävä: seinälehti aiheesta kuvakoot ja kuvakulmat
Tarvikkeet: digikamera, tietokone, tulostin, kartonkia tai isoja piirustuspapereita kuvien kiinnittämistä ja otsikointia varten

Ohje: Suunnitelkaa ja kuvatkaa kuvakoko-aiheinen kuvasarja, jossa kuvattavana kohteena on ihminen. Kuvat kannattaa ottaa ulkotilassa, jotta yleiskuvan sommittelu on helpompaa. Kootkaa kuvasarja taustapaperille, otsikoikaa työ ja nimetkää kuvakoot. Suunnitelkaa ja toteuttakaa vastaava kuvasarja ja kooste myös aiheesta kuvakulmat.

b)   Jatkotyöskentely:
Etsikää elokuvasta jokin kohtaus, jossa on käytetty edellä mainittuja kuvakokoja ja kuvakulmia. Kiinnittäkää huomiota erityisesti niihin kohtiin, jossa kuvakokoa vaihdetaan yleiskuvasta tai kokokuvasta erikoislähikuvaan (tai toisin päin). Minkälaisen vaikutelman tällainen ”ylisuuri” vaihdos elokuvaan tuo? Löydättekö kohtauksia, joissa näkökulma vaihtuu suoraan alakulmasta yläkulmaan (tai toisin päin)? Minkälaisen vaikutelman tämä vaihdos saa aikaan?