keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Dokumenttielokuva tekee näkyväksi

1. Kelet on dokumenttielokuva. Tutustukaa esim. seuraavien Koulukinon oppimateriaalien avulla dokumenttielokuvan määritelmiin, lajeihin ja dokumenttielokuvaan liittyviin eettisiin kysymyksiin:
Dokumenttielokuva -teemapaketti
Wheels of Freedom – Dokumenttielokuvan tyylilajit ja dokumenttielokuvan kerronta
Waiting for Balcelona – Dokumenttielokuva ja etiikka
Full of Love – Henkilökohtainen dokumenttielokuva

  • Millainen dokumenttielokuva Kelet on? Miten se lähestyy aihettaan? Mitä dokumenttielokuvan lajia se edustaa?

2. Dokumenttielokuva on taiteen muoto jolla on mahdollisuus tuoda näkyviin ilmiöitä ja ihmisiä jotka muuten saattaisivat jäädä näkymättömiin. Dokumenttielokuvalla on mahdollisuus avata silmiä erilaisille kokemuksile ja lisätä empatiaa, tässä piilee myös dokumenttielokuvan mahdollisuus yhteiskunnallisseen vaikittavuuteen.

Kelet itse kertoo Ylioppilaslehden haastattelussa elokuvan tavoitteista seuraavaa:
”Pointti oli autenttisuus. Susani halusi tehdä sellaisen leffan, mihin kaikki voisivat samaistua. Ja you know mä luulin ensin, että siitä tulisi sellainen, että kohokohta olisi transsukupuoli ja kaikki siihen liittyvä. Mutta kun mä olin nähnyt demon, niin se oli enemmän nuoren aikuisen path to find herself. Sellainen, mitä kaikki ihmiset käy läpi, kun ne on kaksikymppisiä. Siinä on vain ne kerrokset, ne tulee siitä, että mä olen trans, mä olen somali, mä asun Suomessa. Ne ovat vähän niin kuin added bonus, että vaikka me ollaan kaikki erilaisia ja we deal with certain things ja me kohdataan eri juttuja, niin niissä kaikissa on samaistuttavia asioita.”

  • Miten dokumentti mielestäsi onnistuu tavoitteissaan? Miten elokuvan tekotapa, näkökulmat, elokuvan keinot kuten kameratyö, musiikki jne. tukevat sanoman välittämistä?
  • Keskustelkaa dokumenttielokuvasta yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineenä. Voitte katsoa keskustelun pohjaksi Keletin ja ohjaaja Susani Mahaduran haastattelun Yle Areenasta.
  • Minkä ilmiön, ihmisen tai asian haluaisitte nostaa esiin dokumenttielokuvalla? Suunnitelkaa elokuva, jolla haluaisitte vaikuttaa.