keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Kiljusten perheen äitiä näyttelevä Mimosa Willamo kertoo elokuvan teosta: “Eläinten kanssa elokuvanteko ei ole helppoa – etenkään kissojen. Ne eivät kuuntele ketään. Joskus koira haukkui läpi kohtauksen. Kissaakaan ei saanut maaniteltua noin vain oikeaan paikkaan – edes ruualla.”

Henna Koste/ Iltalehti

Kiljusten mukana elokuvassa seikkailevat Pulla-koira ja Susanna-kissa. Elokuvanteossa oli mukana tunnettu eläintenkouluttaja Tuire Kaimio avustajineen. Hän on ollut mukana lukuisissa elokuvissa ohjaamassa eläimiä.

Kiljuset!-elokuvan teossa oli erilaisissa rooleissa kuusi eri koiraa ja kissoja liki 30. Koiran rooleissa esiintyvät mm. border-terrierit Vappu, Kyösti ja Hulda. Liekki-kissa esittää Susannaa. Liekki on ollut pennusta asti sosiaalistettu, ihmisistä hyvän kokemuksen omaava kissa.

Kaimion mielestä kaikkia eläimiä täytyy kunnioittaa ja tärkein periaate elokuvien teossakin on, että eläimellä on hyvä olla. Hän kertoo myös, että temppujen opettaminen eläimille on helppoa, mutta 95 % työstä on eläinten hyvinvoinnista huolehtimista. Jos eläin pelkää tai on stressaantunut, se ei opi eivätkä kuvaukset silloin onnistu. Kaimio ei halua pakottaa eläimiä mihinkään, vaan käyttää kilttejä koulutustapoja. Kun eläintä koulutetaan, on sitä motivoitava asioilla, jotka se kokee tavoittelemisen arvoisiksi. Ruualla, vedellä ja lämmöllä voi palkita eläintä, mutta niitä ei saa käyttää kiristyskeinoina.

Lähteet: Kia Herold/ Animalia-lehti, Tuire Kaimio, Wikipedia

  1. Pohtikaa yhdessä, mistä voi päätellä, mitä eläimet ajattelevat, haluavat tai miltä niistä tuntuu? Miten vaikkapa kissat ja koirat käyttäytyvät, kun ne ovat iloisia? Mitä ne tekevät, kun ne pelkäävät tai ovat vihaisia? Miten eläimet kommunikoivat keskenään? Voivatko ihmiset ymmärtää eläinten kieltä?

  2. Miten Kiljuset!-elokuvan Susanna-kissa tuli Kiljusen perheeseen?

  3. Lukekaa yhdessä Jalmari Finnen kirjoittama tarina Mökön ja Lurun syntymäpäivä osoitteessa https://fi.wikisource.org. Mitä samaa tai erilaista tekstissä oli kuin elokuvassa Kiljuset!?

  4. Minkä eläimen haluaisitte, jos saisitte valita? Kuinka monella teistä on joku kotieläin? Oletteko opettaneet lemmikillenne tehtäviä? Minkälaisia asioita voi harrastaa yhdessä eläimen kanssa?

  5. Etsikää kuvia border-terrieristä ja muista koiraroduista sekä eri kissaroduista ja valitkaa niistä joku piirrettäväksi. Alta löytyy kuva elokuvassa esiintyneestä border-terrieristä, joka esitti elokuvassa Pullaa-koiraa. Piirtäkää kuvia värilliselle A3-kokoiselle piirustuspaperille liitupastelliväreillä joko elokuvan koirista ja kissoista tai jostakin valitsemastanne kissasta tai koirasta.
Pulla. Kuva: Tiitus Petäjäniemi / TACK Films