keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Kiljuset! Kuva: Hannu-Pekka Vitikainen / TACK Films

Elokuvassa Kiljuset! perheen äitiä ja isää esittävät Mimosa Willamo ja Ylermi Rajamaa kuvailevat Kiljusen perhettä näin: “Perheen vanhemmat ovat lempeitä ja rakastavia. He ovat tosi heittäytyviä ja hekin saavat olla hömelöitä – ei ole pakko olla vain auktoriteetteja ja sääntöjä antavia ja noudattavia. Lapset ovat usein paljon fiksumpia kuin aikuiset. He ovat vähän anarkistinen perhe, mutta pohjalla on se rakkaus ehdottomasti. Vaikka he ovat kovaäänisiä, he eivät huuda toisilleen.”

Henna Koste/Iltalehti, Yle Areena
 1. Keskustelkaa yhdessä:
  Mitä elokuvasta Kiljuset! voi päätellä Kiljusten perheestä. Millainen perhe on? Keitä siihen kuuluu? Millaiset välit perheenjäsenillä on? Millaisia ovat teidän perheenne? Keitä perheeseenne kuuluu? Onko teillä suuri suku? Mitä perheenne tekee yhdessä? Mistä perheenne haaveilee? Mihin haluaisitte matkustaa perheenne kanssa yhdessä?

 2. Missä Kiljusen perhe elokuvassa Kiljuset! asuu, maalla vai kaupungissa?
  Mitä Kiljusista kerrotaan Liitteen 1 tekstissä? Mitkä ovat liitteen tekstin mukaan poikien oikeat nimet ja lempinimet? Onko teillä lempinimiä? Mitä tekstissä kerrotaan perheen sukunimestä? Mitä Kiljuset!-elokuvassa tapahtuu, kun Kiljuset huutavat?

 3. Äänenvoimakkuuden mittaus
  Jos Kiljusilla on kova ääni, niin kokeilkaapa millainen ääni teistä lähtee yksin tai ryhmänä! Äänenvoimakkuuden mittaaminen on parasta tehdä pihalla.
  Tehtävään tarvitaan korvatulpat tai kuulosuojaimet suojaamaan kuuloa ja laite, jolla voi mitata äänen voimakkuutta. Jos erillistä desibelimittaria ei ole saatavilla, myös älypuhelimeen voi ladata sovelluksen tähän tarkoitukseen.
  Keskustelkaa sitten yhdessä, miksi kenenkään korviin ei saa huutaa. Miksi musiikkia ei kannata kuunnella kuulokkeilla liian kovalla äänellä? Mitatkaa myös luokan melutasoa eri tilanteissa ja tutkikaa, millainen melutaso on vahingollista kuulolle.

 4. Mökö ja Luru leipovat elokuvassa itselleen syntymäpäiväkakkua. Millainen kakusta tuli? Oletteko te päässeet leipomaan? Katsokaa alta kohtaus, jossa Mökö ja Luru leipovat. Miten leipominen sujuu? Miltä Kiljusten keittiössä näyttää? Millaisia ohjeita antaisitte, jotta leipominen sujuisi siistimmin?


5. Kakkureseptikirja
Kysykääpä vanhemmiltanne, isovanhemmiltanne tai joltakin tutulta hyvä kakkuresepti. Kirjoittakaa resepti huolellisesti valmiiksi ja tuokaa se kouluun. Kun kaikkien reseptit kootaan yhteen, saadaan reseptikirja. Kannattaa sopia etukäteen, millaisen reseptin on tekemässä, ettei tule liian samanlaisia ohjeita. Reseptikirjaan voi vaihtoehtoisesti ottaa mukaan myös keksit ja jälkiruuat sekä jälkiruokajuomat. Reseptikirjasta saa erityisen hienon, kun siihen piirtää pieniä herkkuaiheisia kuvia koristeeksi esimerkiksi puuväreillä tai tusseilla.