keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

a) Mitä fetissi tarkoittaa? 
 
Fetissi on esine, jonka katsotaan omaavan erityistä sisäistä voimaa. Uskonnollisesta/hengellisestä fetisismistä esimerkkinä voidaan pitää esimerkiksi kristinuskon fetissiä, ristiä, johon kohdistuva palvonta on fetisismiä. Muita ovat esim. katolilaisten rukousnauhan käyttö ja islamin Mekassa sijaitseva K'haban pyhä musta kivi. Monista luonnonuskonnoista löytyy paljon fetissejä (mm. patsaita, muotoja, esineitä). Tunnettu on esim. intiaanien toteemipaalu. Ihmiset palvovat ja kunnioittavat fetississä asustavaa henkeä. Hengen joka fetississä asusti, uskottiin olevat vainajahenki. Myöhemmin oletettiin korkeampien henkien asustavan fetisseissä. Ja sitten fetissikultissa lopulta yhdistyivät kaikki alkukantaiset käsitykset aaveista, sieluista, hengistä ja riivaajien vallassa olemisesta. 
 
Alkukantainen ihminen halusi tehdä aina kaikesta epätavallisesta fetissin. Tulivuorista, pyrstötähdistä ja uniin liittyneistä esineistä tulihelposti fetissejä. Uskottiin myös että tähdenlennot ja meteorit osoittavan erityisten vierailevien henkien saapumista maan päälle. Ensimmäiset fetissit olivat sellaisia pieniä kiviä,joissa oli omalaatuisia merkkejä. Helminauha oli aikoinaan pyhien kivien kokoelma, kokonainen taikakalupatteri. Monilla heimoilla oli fetissikiviä, mutta harvat niistä ovat säilyneet niin kuin ovat Kaaban kivi ja Sconen kivi. Tuli ja vesi kuuluivat myös ensimmäisten fetissien joukkoon. Tulenpalvontaa ja uskoa pyhään veteen esiintyy vielä nykyäänkin. Puufetissit kuuluvat myöhempään kehitykseen, mutta joidenkin heimojen keskuudessa pitkään jatkunut luonnonpalvonta toi muassaan uskon taikakaluihin, joissa asui jonkinlainen luonnonhenki. 
 
Koirat olivat parsilaisten pyhä eläin. Villi-ihmiset kadehtivat monin tavoin eläimiä. He eivät tunteneet olevansa niitä parempia, ja usein he saivat nimen lempieläimensä mukaan. Lehmä on Intiassa pyhä, käärmettä kunnioitettiin Palestiinassa. Tietyt viikonpäivät olivat fetissejä. Perjantaita on iät ja ajat pidetty epäonnen päivänäja numeroa kolmetoista pahana lukuna. Onnennumerot kolme ja seitsemän ovat perua myöhemmistä uskonnollisista ilmoituksista. Alkuaikojen ihmisten onnennumero oli neljä, ja se johdateltiin jo varhain tapahtuneesta neljän ilmansuunnan tiedostamisesta. 
 
(Lähteet: www.urantia.org, www.wikipedia.fi)
 
b) Mitä Karaba-noidan fetissit olivat? Mistä ne oli tehty? Mitä ne tekivät? Mitä erilaisia fetissejä noita oli luonut? Kiinniottaja, tappaja. 
 
c) Rakentakaa jokaiselle oma fetissi-patsas. Pieni patsas tehdään maitopurkista, joka päällystetään liisterillä, sanomalehdellä ja selluvillalla. Toinen mahdollisuus on taivutella kanaverkosta halutun patsaan muoto ja päällystää se sitten sanomalehden suikaleilla. Kun päällystys on kuivunut, se maalataan. Patsaaseen kiinnitetään liimaamalla tikkuja, nappeja, lankaa, vipuja, vietereitä, silmiä.