keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

Palauttakaa mieleenne toinen tarina puhveli-sanan avulla. Muistelkaa yhdessä mitä tarinassa tapahtui? 
 
1. Saviastiat 
a) Kirikou ja hänen äitinsä opettivat kyläläisiä tekemään savesta astioita. Tutustukaa saventyöstötavoista makkaratekniikkaan, jossa pehmeästä savesta pyöritellään pitkiä makkaran näköisiä nauhoja, jotka kiinnitetään toisiinsa. Savimakkararoista voi muovailla erilaisia esineitä ja astioita. Vastakkain liitettävät pinnat on hyvä karhentaa, jotta liitoksista tulisi kestävämpiä. Ks. lisää ohjeita kirjoista esim. Wallner: Savesta keramiikaksi
b) Kirikou keksi koristella saviesineensä. Muistelkaa miten hän toteutti koristelut? Hän piirsi pehmeään saveen kuvioita tikulla. Kokeilkaa saviesineiden tai savilaatan koristelua tikulla tai muulla ohuella kärjellä. 
c) Keskustelkaa miten saviesineistä saatiin kestävämpiä elokuvassa? Polttamalla. 
 
2. Vastoinkäyminen torimatkalla 
a) Millä eri tavoin ihmiset kantoivat saviastioita elokuvassa? Päänsä päällä ja puhvelin selässä. 
b) Selvittäkää millainen eläin puhveli on? Millaisiin töihin niitä käytetään?
Kafferipuhveli (Syncerus caffer) on afrikkalainen märehtijä, yksi "viidestä suuresta" Afrikan suurriistaan kuuluvasta eläimestä. Se voi kasvaa 1,7 metriä 
korkeaksi, 3,4 metriä pitkäksi ja painaa jopa 900 kiloa. Kafferipuhvelilla ei ole ihmisen lisäksi juuri luonnollisia vihollisia; leopardi ja leijonat voivat viedä vartioimattoman vasikan. Kafferipuhveli puolustautuu sarvillaan. Laumassa on eri-ikäisiä kumpaankin sukupuoleen kuuluvia yksilöitä. Kafferipuhveleita on Etiopiassa, Somaliassa, Zimbabwessa, Namibiassa, Botswanassa, Mosambikissä ja Etelä-Afrikassa. Kenian ja Tansanian puhvelit vaeltavat maahan ja sieltä pois sadekausien mukaan. (Lähde: Wikipedia) 
c) Mitä kyläläisten oli tarkoitus saviastioilleen torilla tehdä? Mitä saviastioille tapahtui? Miksi? Mikä pelasti kyläläisten torimatkan? 
 
3. Torilla 
a) Muistelkaa mitä torilla oli myytävänä. Mitä torilla käytettiin maksuvälineinä kaupankäynnissä? Kolikoita ja simpukoita 
b) Pantomiimileikki. Istukaa piiriin lattialle. Yksi kerrallaan näyttää elein, ilmein tai käsillä ilmaan piirtäen mitä hän joko myy tai haluaisi ostaa. Toiset yrittävät arvata mistä on kyse. 
c) Näkymätöntä savea. Kaikki istuvat piirissä. Yksi aloittaa ottamalla kuvitteellisen saviklöntin. Hän muovailee näkymättömästä savesta jonkin esineen ja tekee sillä jotakin. Muiden täytyy arvata mikä esine on. Saviklöntti ojennetaan varovasti seuraavalle.