keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

 

1. a) Leikki. Elokuvan viidakkomaisemat olivat värikkäitä ja koristeellisia. Tutkikaa kuvia viidakon kasveista ja kukista. Piirtäkää tekin koristeellisia ja värikkäitä kukkia (halkaisija n.10–15 cm). Leikatkaa kukat irti ja levittäkää ne lattialle. Yksi leikkijä menee oven taakse korin kanssa. Yksi osallistuja saa päättää mikä kukista on myrkkykukka. Oven takana olija kutsutaan poimimaan kukkia. Hän poimii kukan koriinsa yhden kerrallaan. Kaikki muut laskevat yhdessä kukkien määrää samalla kun poimija poimii kukkia. Kun poimija nappaa pahaa aavistamatta myrkkykukan, muut huutavat yhteen ääneen MYRKKYKUKKA! 
b) Palauttakaa mieleenne neljäs tarina myrkkykukka-sanan avulla. Muistelkaa yhdessä mitä tarinassa tapahtui?
c) Tietoisku. Keskustelkaa yhdessä mitä tarkoittaa, että jokin kasvi on myrkyllinen. Huomioikaa, että myös Suomessa kasvaa myrkyllisiä kasveja. Sellaisia ovat muun muassa 
  • Kielo, Convallaria majalis. Kasvaa maan etelä- ja keskiosissa lehdoilla ja tuoreissa metsissä. 
  • Sudenmarja, Paris quadrifolia. Kasvaa lehdoissa ja tuoreissa metsissä. Kasvin sinimusta marja on myrkyllinen. 
  • Suokorte, Equisetum palustre. Kasvaa rannoilla, kosteilla niityillä ja soilla. 
  • Myrkkykeiso, Cicuta virosa. Kasvaa rannoilla Kasvin melkein pallonpyöreä hedelmä on hyvin myrkyllinen. 
  • Punakoiso, Solanum dulcamara. Kasvaa rannoilla, kosteilla lehdoilla ja pensaikoissa. Pitkänpyöreä, punainen marja on myrkyllinen. 
  • Aito ukonhattu, Aconitum napellus. Ei kasva Suomessa luonnonvaraisena, mutta on suosittu puutarhakasvi. Kaikki kasvin osat ovat erittäin myrkyllisiä. 
  • Keltamo, Chelidonium majus. Kasvaa maan eteläosassa kivisillä lehdoilla ja asuntojen luona. Kasvi on hyvin myrkyllinen. 
  • Suopayrtti, Saponaria officinalis. Kasvaa tienvarsilla ja joutomailla puutarhan karkulaisena. 
(Lähde: Otavan värikasvio.)
 
2. Karaba-noita 
a) Miltä Karaba-noita näytti? Mitä noidille tyypillistä Karabassa oli? Tutkikaa noidan ulkonäköä tai tapoja. Piirtäkää Karaba-noidan kuvia. Millaisia noitahahmoja muistatte kirjallisuudesta? Kiinnittäkää noidan kuvat seinälle ja tanssikaa ja laulakaa kaikulauluna siitä millainen Karaba-noita on. 
b) Naamion tekeminen. Tarvitaan ilmapallo, selluvillaa, sanomalehtiliisuja, tapettiliisteriä, erikeeperiä, koristeita, kuten pieniä kiviä, siemeniä, 
tikkuja, olkia, sulkia, pullovärejä, lakkaa. Suunnitellaan ja piirretään naamio ensin liiduilla paperille. Tehdään selluvillasta, tapettiliisteristä ja vedestä paksuhkoa mössöä, jota laitetaan puhalletun ilmapallon päälle haluttuun muotoon. Sanomalehdestä revityt liisut sopivat pelkästään tai selluvillan ohella hyvin naamion rakennusaineksiksi. Annetaan työn välillä kuivahtaa, ennen kuin lisätään uusi kerros. Naamiolle muotoillaan myös nenä, korvat ja kulmat. Naamioon voi jo tässä vaiheessa kiinnittää tikkuja ym. koristeita, jotka kuivuvat naamioon kiinni. Annetaan työn kuivua täysin kuivaksi. Puhkaistaan ja poistetaan ilmapallo. Leikataan naamio haluttuun muotoon. Leikataan myös silmäaukot. Koristellaan ja maalataan naamiot. Lopuksi naamiot lakataan. 
c) Keskustelkaa miksi Karaba-noita on paha? Millä tavoin hänen pahuutensa ilmenee? Miksi hän ei pidä Kirikou-pojasta? Pohtikaa myös yhdessä onko kiva olla paha? Tai miksi joku voi olla paha.