keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

Palauttakaa mieleenne kolmas tarina kirahvi-sanan avulla. Muistelkaa yhdessä mitä tarinassa tapahtui? 
 
Kirahvi (Giraffa camelopardalis) on korkein maanisäkäs. Uroksen pituus on 4,8 – 5,5 metriä ja paino jopa 900 kiloa. Kirahvin pää on kiilamainen. Sekä uroksella että naaraalla on pysyvät, muodoltaan tappimaiset sarvet, jotka ovat nahan peittämät. Silmät ovat suuret, vinot ja pitkien tuuheiden ripsien suojaamat. Kirahvilla on jyrkästi viettävä selkä. Kaulanikamien pituus on noin 40 cm ja niitä on seitsemän kuten muillakin nisäkkäillä. Kirahvin turkissa on vaalealla pohjalla erikokoisia ja muotoisia läiskiä, joiden väri vaihtelee oranssista lähes mustaan. Jokaisen yksilön kuviointi on erilainen. Kirahvit elävät yksikseen tai pieninä ryhminä. Yksinäiset kirahvit elävät metsässä, jossa niitä on vaikea havaita, kun taas tasangolla on turvallisempaa kokoontua ryhmäksi. Kirahvin vihollisia ovat leijonat ja ihmiset. Kirahvi on herkkä eläin ja lähtee helposti juoksemaan karkuun. Kirahvi syö lehtiä ja oksia. (Lähde: Wikipedia)
  • Kirahvilla on seitsemän kaulanikamaa. Arvatkaa montako ihmisellä on? (Vastaus: myös seitsemän.)
 
1. Afrikan eläimet 
a) Kirikoun ratsastaessa kirahvilla, hän näkee monenlaisia eläimiä ja maisemia matkallaan. Auringon laskiessa värjäytyy taivas kauniin punertavaksi. Mitä eläimiä Kirikou matkallaan näki? Mm. seepra, leijona, antilooppi, papukaija, haikara, strutsi. Mitä muuta hän huomioi matkallaan? Mm. lumihuippuisen vuoren. 
b) Etsikää ja tutkikaa tietokirjoista Afrikan eläimiä. Millaisia eläimiä asuu savannilla, entä viidakossa? Keskustelkaa yhdessä mitä eroa on viidakon ja savannin tarjoamissa elinympäristöissä. 
c) Rakentakaa luokan seinälle yhteinen savanni tai viidakko. Maalatkaa taustan maisema isolle voimapaperille tai aaltopahville. Jokainen saa tehdä maisemaan sovitun määrän eläimiä tai kasveja, vaha- tai pastelliliiduilla tukevalle piirustuspaperille piirtäen ja värittäen. Eläimet leikataan irti paperista ja kiinnitetään maisemaan. 
d) Laveeratkaa piirustuspaperi vesiväreillä keltaisen ja punaisen sävyin. Töiden kuivuttua leikatkaa joko mustasta piirustuspaperista tai liimatkaa ja maalatkaa mustalla peitevärillä suoraan laveeratulle taustalle Afrikan eläimiä, kasveja ja maisemia auringonlaskun aikaan. 
e) Laululeikkejä Afrikan eläimistä: 
  • Leikkikää ”Karhu nukkuu…” -kiinniottoleikkiä muuttamalla karhusana vaikkapa leijonaksi. ”Leijona nukkuu, leijona nukkuu omassa pesässänsä. Ei ole vaaraa kellään, näin sitä leikitellään. Leijona nukkuu, leijona nukkuu… eipäs nukukaan.” 
  • Leijonanmetsästys. ”Leijonaa mä metsästän..” Sanat ja leikkiohjeet löytyvät musiikinkirjasta Lindeberg-Piiroinen, Tynninen: Musica 1-2. Oppilaan kirja s. 88–89 
  • Elefanttimarssi. ”Yksi pieni elefantti marssi näin…” 
 
2. Viidakon tuoksut 
Haistelupurkit. Etsitään n. 20 samanlaista pientä purkkia. Laitetaan purkkeihin pareittain saman tuoksuista ainetta. Hyviä voimakkaasti tuoksuvia aineita ovat esim. vaniljatanko, kaneli, neilikka, kahvi, tee, basilika, tilli, salvia. Tarkoituksena on haistelun perusteella löytää saman tuoksuinen purkkipari. Lopuksi voidaan kertoa, että monet tutuista maustekasveista ja juomien raaka-aineista ovat peräisin trooppisista etelänmaista.