Yhteiskuntakritiikki
Aki Kaurismäki on tunnettu oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon ja luonnon puolustajana. Hän on esimerkiksi boikotoinut arvovaltaisia elokuva-alan tilaisuuksia (Oscar-gaala), tai kieltäytynyt vastaanottamasta saamiaan tunnustuksia. Boikoteillaan hän on protestoinut mm. Yhdysvaltojen sotaa Irakissa, tai asettunut turkistarhausta vastaan. Hän on myös puolisonsa kanssa lahjoittanut suuria summia luonnonsuojeluun. Tässäkin elokuvassa hän ottaa vahvasti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, etenkin työväenluokan asemaan. Kaurismäki on käsitellyt sodanjälkeistä Suomea ja työväenluokan kokemusta aiemminkin niin kutsutussa työläistrilogiassa – ohjaajan omin sanoin ”häviäjien” tai “luuserien” trilogiassa. Kuolleet lehdet -elokuvaa pidetään trilogian jatko-osana.
Elokuvan päähenkilöt Ansa ja Holappa ovat pienituloisia, pätkätyötä tekeviä kaupunkilaisia. Heidän arkisessa kamppailussaan nousee esiin lukuisia yhteiskunnallisia epäkohtia kuten hävikkiruoka, nollatuntisopimus, työturvallisuuden laiminlyönti, Ukrainan sota sekä elinkustannusten, kuten sähkön hinnan nousu. Kaupunki on yksi isojen tornitalojen työmaa, jonka parakeissa ja ränsistyneillä takapihoilla Kaurismäen hahmot asuvat ja elävät. Maailma näyttäytyy synkkänä, elämä yksinäisyyden ja kärsimyksen täyteisenä. Kuitenkin Kaurismäen maailmassa on lohduttomuudenkin keskellä lämpöä, ja Kuolleet lehdet -elokuvassa on toiveikas loppu. Saksalaislehti kuvasikin elokuvaa täydelliseksi tasapainoksi komedian ja epätoivon välillä. (Lähde: HS – Aki Kaurismäelle ylistystä Saksan lehdissä.)
Elokuvan ensi-illan jälkeen Kaurismäki kuvaili Helsingin Sanomien haastattelussa (maksumuurin takanan) tavoitteitaan näin: ”On paljon, mitä haluaisin sanoa ja paljon, mitä en voi sanoa, koska täällä on paljon hyviä ihmisiä ja lapsia ja toivoisin kaikkea hyvää. Ei heille voi sanoa, että tästä ei tule mitään.”
Arktinen hysteria
Kaurismäki tarjoaa katsojalle yhden mahdollisen lukuohjeen elokuvaansa, ja sen synkkään maailmankuvaan, kun kamera poimii kirjan Arktinen hysteria. Holappa antaa kirjan Huotarille perinnöksi saatuaan potkut yhteiseltä työpaikalta. Arktinen hysteria on vanha kansatieteellinen käsite, jolla on viitattu myyttiseen “pohjoiseen hulluuteen”, mutta myös kirjailija Marko Tapion 1960-luvulla ilmestyneen romaanisarjan nimi. Tapio on kuvannut arktista hysteriaa näin: ”Se on eräs ilmiö meidän elämässämme ankaran ilmaston ja armottomien olojen keskellä. Se on alakuloisuutta, joka ei tunne mitään rajoja irti päästessään. Harvapuheinen mies kestää kuukausia, joskus vuosia, joskus kymmeniä vuosia tyytyväisenä ja rauhallisena, mutta sitten hän ratkeaa juomaan ja juo yhtä mittaa niin kauan kuin jaksaa, aloittaa nopeasti, vaeltaa hurjasti ja levottomasti lähiympäristössään, huutaa, riehuu ja remuaa, puhuu paljon, selittää koko elämänsä kuvakirjan, surullisen, sanalla sanoen: palaa. Ja aina pohjaan saakka.” (Lähde: Koneen Säätiö – Eri reittejä: Pohjoiset kansat kestävät tyyninä, kunnes kuppi menee nurin – kirjallisuudentutkijat pureutuvat arktisen hysterian myyttiin.)
Arktisen hysterian myytti elää vahvana suomalaisessa populaarikulttuurissa, taiteessa ja kirjallisuudessa, ja on niiden kautta rakentunut osaksi suomalaista identiteettiä. Ja, kuten Kaurismäen elokuvissa, hulluus ei ole vain negatiivista, vaan myös karnevalistista ja luovaa. “Elämä näyttää sekopäiseltä ja samalla syvästi ymmärrettävältä. Arktisessa hysteriassa on mukana lämpöä, omapäisyyttä ja ainutlaatuisuutta.” (Lähde: Koneen Säätiö – Eri reittejä: Pohjoiset kansat kestävät tyyninä, kunnes kuppi menee nurin – kirjallisuudentutkijat pureutuvat arktisen hysterian myyttiin.)
Tehtäviä
- Millaisia yhteiskunnallisia epäkohtia Kuolleet lehdet -elokuva nostaa esiin? Millaisia seurauksia niillä on päähenkilöiden elämässä?
- Mitä tarkoittaa nollatuntisopimus, ja mitä se tarkoittaa Ansan kannalta?
- Millainen on hävikkiruokaan liittyvä lainsäädäntö. Milloin ruoka muuttuu jätteeksi, ja kenen omaisuutta se on?
- Esseetehtävä: Tutustu arktisen hysterian myyttiin, ja siihen kuinka se ilmenee suomalaisessa kulttuurissa. Valitse yksi teos, ja pohdi kuinka arktisen hysterian myytti toteutuu siinä.