Ystävyys ja solidaarisuus
Elokuvassa synkkyyden vastapainoksi nousee ihmisten yhteisöllisyys, ystävyys, solidaarisuus ja rakkaus. Yksinäisten ympärillä on elokuvassa usein jonkinlainen yhteisö, vaikkapa sitten muut olutta juovat hiljaiset. Ihmisten välinen solidaarisuus nousee elokuvassa keskeiseen rooliin. Esimerkiksi Ansa antaa dyykkarin ottaa hävikkiruokaa, jota on heittämässä roskiin. Hän pelastaa rankkuria odottavan koiran, ja kuunnellessaan Ukrainan sodan uutisointia ilmaisee vahvan sodan vastaisen kantansa. Työkaverit eivät katsele hiljaa kun Ansa saa potkut, vaan asettuvat puolustamaan tätä, kenties irtisanoutuvat itsekin.
Holapankin ympärillä on ihmisiä, jotka yrittävät parhaansa mukaan auttaa tätä, esimerkiksi antamalla tälle takin, tai kutsumalla hänet ulos iltaa viettämään. Holappa itse osoittaa pienin elein olevansa tasa-arvoinen esimerkiksi samassa työmaaparakissa asuvien, oletettavasti maahanmuuttajien kanssa.
Tehtäviä
- Keskustelkaa pienryhmissä elokuvan ihmiskuvasta ja arvomaailmasta. Millaisia ihmisiä elokuvassa on, ja millaisessa valossa heidät esitetään? Miten kuvailisit päähenkilöitä? Millaisia virheitä he tekevät, ja millaisia sääntöjä tai lakeja rikkovat?
- Tutkikaa solidaarisuuden määritelmää ja ottakaa keskustelun lähtökohdaksi joitakin allaolevia kysymyksiä:
“Solidaarisuus tarkoittaa yhteisvastuullisuutta, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja myötämielisyyttä kanssaihmisiä kohtaan. Käsite ei rajoitu ainoastaan toistensa lähellä oleviin ihmisiin, vaan sillä voidaan tarkoittaa jopa maailmanlaajuista kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan.
Lähde: Nuorten akatemia – Kymmenen tarinaa solidaarisuudesta
Solidaarisuusteko on teko, jolla ihmiset tai yhteisöt auttavat, tukevat ja ilahduttavat toisiaan, kantavat vastuuta toisten hyvinvoinnista tai ottavat kantaa oikeudenmukaisen maailman puolesta. Niitä tehdään koko ajan kaikkialla.”
- Mitä solidaarisuus tarkoittaa? Entä solidaarisuusteko?
- Mitä erilaisia solidaarisuustekoja elokuvassa näkyy?
- Oletko tehnyt samanlaisia tekoja? Onko joku tehnyt niitä sinulle? Milloin?
- Millaisissa tilanteissa solidaarisuustekoja tehdään?
- Millaisia tunteita teon tekeminen herättää saajassa ja itse tekijässä?
- Mikä saa ihmisen tekemään solidaarisuustekoja toisille? Entä mikä estää tekemästä niitä?
- Vaikuttaako teon tekemiseen se, onko teon kohde tuttu vai tuntematon?
- Onko olemassa tekoja, joita toivoisit jonkun tekevän sinulle, mutta et olisi itse valmis tekemään muille?
Lähde: Nuorten akatemia – Kymmenen tarinaa solidaarisuudesta
3. Kirjoitustehtävä “Viesti tuntemattomalle”:
Kirjoita käsin anonyymi kirje, jonka osoitat tuntemattomalle ystävälle. Puhuttele häntä ensimmäisessä persoonassa. Kerro, mitä ystävyys ja hänen olemassaolonsa sinulle merkitsee. Jätä kirje esimerkiksi tyhjälle puiston penkille, tai ratikan istuimelle löydettäväksi ja luettavaksi.