keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Lajien hurma – kotimaiset genreklassikot

Lajien hurma on Yläasteille sekä lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille suunnattu johdanto suomalaisen elokuvan historiaan. Sarja sisältää kimaran suomalaisen elokuvahistorian klassikoita, joita lähestytään lajityypien kautta. Mukana on suomalaisen sotaelokuvan äiti, Tuntematon sotilas, rikoselokuvaan trilleriä ja komediaa hitchcockmaisesti sekoittava Komisario Palmun erehdys, kauhuklassikko Valkoinen peura, Suomi-kuvaa farssimaisesti kyydittävä Pähkähullu Suomi sekä punk-sukupolvelle rakas nuorisoelokuva Täältä tullaan elämä.

Elokuvien oppimateriaalit tukevat elokuvaklassikkokasvatusta ja elokuvahistorian opetusta.
Oppimateriaalisarja on koottu ja toteutettu yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen arkiston kanssa.
Näistä elokuvista ei toistaiseksi voi tilata Koulukinonäytäntöä elokuvateatteriin. Täältä löydät ohjeet elokuvien koulussa katsomiseen.

Genre eli lajityyppi

Lajityyppi -käsitteellä tarkoitetaan kategoriaa, johon kuuluvat yhteisiä piirteitä omaavat elokuvat. Nämä elokuvat jaetaan niille tyypillisten ominaisuuksien perusteella eri lajeihin. Näitä piirteitä voivat olla juoni, hahmot, elokuvalliset ilmaisukeinot jne. Tietyntyyppisissä elokuvissa kauan toistetut samankaltaiset piirteet ovat vähitellen muodostuneet lajityyppiä määritteleviksi konventioiksi.

Näytelmäelokuvan lajityyppejä ovat esimerkiksi kauhuelokuva, lännenelokuva, musikaali, sotaelokuva, farssikomedia ja draama. Genret eivät ole selkeärajaisia, vaan voivat muodostaa erilaisia yhdistelmälajityyppejä ja sekoituksia.

Lajityypillä eli genrellä viitataan yleensä Hollywood-elokuvan parissa vakiintuneisiin elokuvamuotoihin.

Lähteitä:

  • Juntunen, Max 1997: Elävän kuvan sanasto. Helsinki: Edita.
  • http://fi.wikipedia.org/wiki/Genre

Materiaalin linkit on tarkistettu 22.7.2015.