keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: Katastrofielokuvan lajityyppi, tosipohjainen elokuva ja eettiset kysymykset, suuronnettomuudet, kollektiivinen trauma ja sen käsittely, elokuvan henkilöhahmot ja yhteisö elokuvassa.

Oppimateriaali on suunnattu peruskoulun 9. luokille sekä lukioille ja muille toisen asteen oppilaitoksille.

Oppimateriaalin on laatinut Koulukinon erityisasiantuntija Marjo Kovanen.

Oppimateriaalin on toimittanut ja tuottanut Koulukino.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Lapua 1976

Tilattavissa elokuvateatteriin

Lapua 1976 on tarina rakkaudesta, rohkeudesta ja toivosta. Elokuva on tositapahtumiin pohjautuva rakkaustarina ihmisistä, jotka joutuvat keskelle Lapuan Patruunatehtaan räjähdystä.

Lapua, vuosi 1976. Matti Holma (Konsta Laakso) on töissä patruunatehtaalla – kuten valtaosa paikkakuntalaisista. Kun kotiseudulle palaava tehtaanjohtajan tytär Kaisa Mäkelä (Linnea Leino) aloittaa työt lataamossa, palaavat kipeät muistot menneestä Matin mieleen. Matilla ja Kaisalla on yhteinen menneisyys, suhde, jota Kaisan isä (HP Björkman) ei koskaan hyväksynyt.
Kohtaamiset töissä lähentävät taas Mattia ja Kaisaa keskenään. Vanha rakkaus ei olekaan sammunut. Mutta Kaisa on jo tahollaan kihlautumassa –  ja hänellä on suuri salaisuus. Matti ei halua luovuttaa toivoaan Kaisan suhteen, mutta aamulla, 13. huhtikuuta lataamossa tapahtuu jotain, joka vavahduttaa koko Suomea. Kohtalokas räjähdys muuttaa rakkaustarinan kertomukseksi rohkeudesta, menetyksistä ja toivosta.

Lapuan patruunatehtaan räjähdys on yksi Suomen rauhanajan historian tuhoisimpia onnettomuuksia. Elokuvan käsikirjoitusta varten haastateltiin onnettomuuden kokeneita ihmisiä vuosien ajan. Kuvauksia varten tehtaan räjähdyspaikka lavastettiin Tiistenjoen Nuorisoseuran kentälle ja lataamo luotiin VR:n vanhaan makasiiniin Seinäjoelle jonne saatiin Lapuan Taidemuseolta alkuperäisiä lataamokoneita. Lapua 1976 on kuvattu Lapualla keväällä 2022.

Lähde: Blankface Oy

Julkaisuvuosi:
2023
Pituus:
114 min.
Kielet:
Levittäjä:
Finnkino Oy
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Toni Kurkimäki
Käsikirjoitus:
Tuukka Haapamäki
Näyttelijät:
Linnea Leino, Konsta Laakso, Hannu-Pekka Björkman, Leo Sjöman.