Suuronnettomuudet ja selviytyminen
Elokuvassa todetaan, että Lapuan suuronnettomuudesta ei sen jälkeen juurikaan puhuttu. Vaikenemisen kulttuuri onkin usein leimannut suomalaista tapaa käsitellä suuria tragedioita kuten sotaa.
- Millaisia seurauksia tällaisella vaikenemisella on ollut ja voi olla?
Tehtävä
Lue oheinen Ohjaajan sana ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:
– Millainen suhde elokuvan ohjaajalla Toni Kurkimäellä on elokuvan kuvaamiin tapahtumiin?
– Millaisesta tarpeesta elokuva syntyi?
– Millainen elokuvan tekoprosessi oli?
– Millaisia haasteita elokuvan teossa oli?
– Millaisia tavoitteita Toni Kurkimäellä elokuvan tekemisessä oli?
– Mitä ohjaaja halusi kuvitteellisten hahmoja avulla kertoa?
OHJAAJAN SANA
Kuulin Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä ensi kertaa esikouluikäisenä, päiväkodissani joka oli aivan tehtaan vieressä. Näköetäisyydellä leikkipaikastamme oli kuulemma tapahtunut melkein 10 vuotta sitten valtava räjähdys, jossa oli kuollut paljon ihmisiä. Koko juttu kuulosti pelottavalta, mutta samalla keksityltä. Lapuallako? Aivan tässä keskellä kaupunkia?
Uskoin asian todeksi vasta kun sain tietää lisää asiasta. Räjähdys kuului kilometrien päähän. Suuren tavaratalon ikkunat rikkoutuivat paineaallosta. Isäni oli ollut tapahtumahetkellä paikalla. Serkkuni menettivät isänsä räjähdyksessä. Suurin osa kuolleista oli naisia. Presidentti Kekkonen saapui hautajaisiin. Sitten näin lehtikuvat 40 arkusta Lapuan tuomiokirkon pihalla. Totta se oli, vaikkei siitä juuri kukaan mitään puhunutkaan, vanhasta asiasta joka tapahtui jo pari vuotta ennen syntymääni. Se haluttiin unohtaa. Minäkin unohdin, vaikka kuljin jo autioituvan tehtaan ohi vuosien ajan koululleni, kauppaan, elokuvateatteriin. Vuonna 2011 entinen patruunatehdas, ”Vanha Paukku” oli ollut kulttuurikeskus jo lähes 20 vuotta ajaessani alueen ohi. Huomasin ajattelevani, mitähän sinä aamuna oikein tapahtui. Missä kohtaa räjähtänyt tehtaan osa sijaitsi? Miten valtava tapahtuma oli kyseessä? Olisipa kiinnostavaa nähdä aiheesta kertova… elokuva.
Tästä alkoi matka, joka johti Lapua 1976 -elokuvan ensi-iltaan. Keräsimme tietoa asiasta vuosien ajan. Kokonaiskuva itse onnettomuudesta alkoi hahmottua pala palalta. Samalla piirtyi kuva tiiviistä työyhteisöstä, jolle kaikki tämä tapahtui. 500 henkeä työllistäneestä kylästä kylän sisällä, joka joutui keskelle sanoinkuvaamatonta hätätilannetta. Kertomatta jääneistä pienistä tarinoista, jotka muuttuivat tiistaiaamuna 13.4.1976 klo 7.42. Oli selvää, että niistä pitäisi kertoa. Miten kertoa tapahtumasta, joka muutti niin monien elämän täysin? Miten käsitellä tragediaa, joka vaikutti kotikaupunkiini, sukulaisiini, perheeseeni tavalla, joka ei tunnu haavojen auki repimiseltä vaan antaisi mahdollisuuden käsitellä traumaa josta ei koskaan kunnolla puhuttu?
Vaikka tarinaa ja käsikirjoitusta muokattiin vuosien aikana lukemattomia kertoja, keskiössä ovat koko ajan olleet samat henkilöhahmot. Tehdaspalokuntalainen Matti, lataamossa työskentelevä Kaisa, lääkärinä työskentelevä Juhani ja tehtaanjohtaja Aarne. Heidän kauttaan elokuva kertoo ihmisistä, jotka onneen pyrkiessään tekevät virheitä, epäilevät itseään, katuvat päätöksiään kuten kuka tahansa. Konsta Laakson, Linnea Leinon, Leo Sjömanin ja Hannu-Pekka Björkmanin kaltaisten näyttelijöiden ansiosta henkilöhahmoista tulee totta, ja ohjaajana voin vain kiittää heitä siitä omistautuneisuudesta ja tarkkuudesta jolla he hahmojaan lähestyivät. Samaa ammattimaisuutta ja välittämistä elokuvaa kohtaan osoitti työryhmämme tuotannon kaikissa vaiheissa. Kaikki halusivat tehdä parhaansa, totta kai, mutta aiheen mukanaan tuoma kunnioitus toi tekemiseen selvän oman mausteensa. Tekninen toteutus, aikakaudelle uskolliset lavasteet, vaatteet, ajoneuvot, palomiesten välineet ja työtavat – kaikkeen laitettiin niin paljon huomiota kuin mahdollista. Lopputuloksesta tuli niin paljon enemmän kuin toivoinkaan. On vaikeaa kuvitella omalle kohdalleni yhtä merkityksellistä ja henkilökohtaista työtä kuin Lapua 1976 on. Toivon, että se välittyy myös elokuvan katsojille.
Toni Kurkimäki
(Lähde: Elokuvan lehdistömateriaali)
Tiedonhakutehtäviä
- Ota selvää, mitä tarkoittaa kriisityö. Mikä on kriisityössä tärkeää?
- Ota selvää Työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta, miten suuronnettomuuksia nykyään ehkäistään työsuojelun näkökulmasta.
- Ota selvää Ylen artikkelista ”Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä pian 40 vuotta – perheitä autettiin monin tavoin”, millaista apua onnettomuuden uhreille tarjottiin.
Huom! Akuutissa kriisissä apua tajoaa mm Mieli ry:n kriisipuhelin ja chat.