Tosipohjaisuus ja kollektiivinen trauma
Lapua 1976 -elokuvan henkilöhahmot ja heidän tarinansa ovat fiktiivisiä, mutta taustalla on tosielämän katastrofi, vuonna 1976 tapahtunut Lapuan patruunatehtaan räjähdys, joka on yksi Suomen rauhanajan tuhoisimpia onnettomuuksia. Lapuan keskustassa sijainneen tehtaan lataamorakennuksen räjähdyksessä kuoli 40 ja loukkaantui 60 ihmistä. Onnettomuuden seurauksena 66 lasta menetti yhden tai molemmat vanhempansa ja 30 ihmistä jäi leskeksi.
Kuvitteellisista henkilöistä huolimatta elokuva rekonstruoi onnettomuuden huolellisesti. Elokuvaa varten on kerätty materiaalia ja haastateltu turmapaikalla olleita henkilöitä kymmenen vuoden ajan.
Tehtävä 1
Tutustu elokuvan taustalla oleviin todellisiin tapahtumiin Ylen Elävän arkiston artikkelista Lapuan patruunatehtaan räjähdys jätti jälkeensä surun.
Vastaa sitten seuraaviin kysymyksiin:
- Mitä Lapualla tapahtui, mitä silminnäkijät kertovat?
- Miten paikallinen yhteisö ja koko Suomi reagoi traagiseen tapahtumaan?
- Miten elokuva mielestäsi onnistuu onnettomuuden ja sen seurausten kuvaamisessa?
- Millaisia eettisiä kysymyksiä elokuvan tekijöiden tulee huomioida tehdessään tosipohjaista elokuvaa?
- Oliko Lapua 1976 -elokuvan suhtautuminen esim. onnettomuuden uhreihin mielestäsi kunnioittava?
Tehtävä 2
Suuronnettomuuksien ja esimerkiksi sotien yhteydessä voidaan puhua kollektiivisen trauman syntymisestä. Lapuan onnettomuudenkin kohdalla voidaan puhua kollektiivisesta traumasta. Millä tavalla kollektiivisia traumoja voi purkaa? Mikä rooli taiteella, kuten elokuvilla, voi olla kollektiivisten traumojen käsittelyssä ja purkamisessa?