keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Kummallinen Ihmemaa ja hahmogalleria

Miljöönä kummallinen Ihmemaa

a. Heitelkää ilmaan adjektiiveja, jotkamielestänne kuvaavat hyvin Ihmemaata.

Käykää elokuvan kotisivuilla http://disney.fi/Disney-Elokuvat/liisa/ muistelemassa tehtävien, pelien ja kuvien avulla, miltä Ihmemaassa näyttää.

Maalatkaa ja piirtäkää kuvia Ihmemaasta. Millaiselta näyttää omien mielikuvienne Ihmemaassa?

b. Ihmemaasta missä mikään ei ole niin kuin oikeasti on.

Millaisen miljöön Ihmemaa mielestänne tarjoaa tarinan kerrontaan?

Ihmemaassa kaikki on koko ajan päälaellaan. Siellä kieli, säännöt ja käyttäytyminen vaikuttavat hyvin epäsovinnaisilta.

Keskustelkaa, mitkä asiat Lewis Carrollin luomassa Ihmemaassa ovat toisin kuin todellisuudessa. Antakaa esimerkkejä sekä elokuvasta että kirjasta.

c. Viettäkää yhdessä hullunkurisia teekutsuja.

Pohtikaa M-kirjaimella alkavia sanoja, kuten Liisa ja teekutsujen väki pohtivat; ”… mikä alkaa S:llä, niin kuin sudenkuoppia, siltoja, sieluja ja samoja”.

Tai kirjoittakaa tarinoita, joissa kaikki sanat alkavat samalla kirjaimella.

Mitä muita juhlia Ihmemaassa voitaisiin juhlia? Millaisia ne olisivat?

 

Ihmemaan hahmogalleria

a. Tehkää lista tarinan hahmoista.

Ketkä ovat ystäviä tai vihamiehiä keskenään? Mitkä hahmoista eivät kuulu oikeastaan kenenkään puolelle?

Etsikää ’Liisa Ihmemaassa’-kirjoista kuvauksia eri hahmoista.

Keskustelkaa myös hahmojen elokuvaversioista. Mitä eroja huomaatte? Mikä on kunkin hahmon tunnusomaisin piirre tai asia? Liittyykö se ulkonäköön vai johonkin maneeriin?

Mikä hahmoista on lempihahmonne? Perustelkaa.

Tehkää valitsemastanne hahmosta kuva kirjan antaman kuvauksen perusteella.

b. Mielipuolinen ja luova Hatuntekijän hahmo

Liisa pohtii usein; ”Olenkohan tulossa hulluksi… ja ymmärtää, että oikeastaan kaikki parhaat tyypit ovat mielipuolia. Kuka sanoi niin ensimmäisen kerran elokuvassa? Liisan isä.

Kenelle Liisa sanoi saman elokuvassa? Hatuntekijälle.

Hullun Hatuntekijän hahmo – kuvailkaa häntä. Mitä kirjassa kerrotaan hänestä? Millaisena hänet kuvataan elokuvassa? Mitä hullua tai mielipuolista hänessä on?

Valmistakaa itsellenne hullunkuriset hatut, joko alusta alkaen tai vanhaa hattua tuunaten, kiinnittäen siihen erilaisia asioita tai esineitä. Antakaa hatullenne nimi.

c. Luokaa uusi hahmo Ihmemaahan ja liittäkää hänet Liisan tarinaan. Tehkää hänestä mahdollisimman tarkka kirjallinen kuvaus. Pohtikaa hahmon ulkonäköä, toistuvia maneereita, toimintaa tai puhetapaa. Kenen puolella tai ketä vastaan hän olisi? Miten hän liittyisi tai vaikuttaisi tarinan kulkuun? Kirjoittakaa siitä.

d. Monet tunnettujen brittifantasiasatujen oudot olennot ovat peräisin Oxfordin laitosten heraldiikasta. Esimerkiksi Liisan tapaama Aarnikotka on Trinity Collegen vaakunalintu.

Heraldisella aarnikotkalla oli yleensä kotkan pää, eturaajoissa on kotkan kynnet, leijonan takaraajat sekä häntä. Aarnikotkia pidettiin hyvinä ja vahvoina vartijoina, joten niiden kuvia laitettiin mielellään hautoihin ja pyhiin esineisiin.Muita heraldisia eläinkuvioita ovat mm. erilaiset taruolennot, yksisarvinen, lohikäärme, merenneito, hevonen, leijona, karhu, erilaiset linnut, kuten kaksipäinen kotka, joutsen, kukko, metso. http://www.bongariliitto.fi/bongarilehti/vaakunat/, Wikipedia

Suunnitelkaa oma vaakuna.

Vinkkejä voi etsiä netistä (esim: Heraldisen tunnuksen suunnittelijan 10 käskyä)

e. Suunnitelkaa valitsemallenne elokuvan hahmolle puku.

Voitte tutustua aluksi elokuvan puvustaneen Colleen Atwoodin mietteisiin esimerkiksi tämän haastattelun avulla (teksti on englanninkielinen).