keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Hopp och hopplöshet med filmens begrepp

a. Rita eller måla en plats full av hopp och möjligheter, och en plats där allt hopp har dött.

b. Hur uttrycker Moodysson stämningar? Fundera på exempel på hur musiken, ljussättningen, färgerna, bildvinklarna m. m. används för att skapa nyanser i berättandet. (Musiken i filmens början och slut, Rammsteins Mein Herz Brennt, är ett gott exempel på musiken som tolk av Liljas sinnesstämningar. Ljus- och färgsättningen är centrala element för stämningen: hopp och drömmar uttrycks med i klara, ljusa färger, men annars är livet dystert och grått, det är smutsigt och mörkt. Som scenerier skiljer sig Sverige inte nämnvärt från Liljas slitna hemtrakter. Ödet att tvingas till sexslav skildras övertygande och tankeväckande ur Liljas synvinkel.)

c. Liljas viktigaste ägodel är tavlan av en skyddsängel, som hon packar ner i väskan i filmens vändpunkt. Volodjas viktigaste ägodel är en korgboll som han har fått av Lilja. Vad symboliserar tavlan och korgbollen? Vilka saker framhävs eller understryks med hjäp av dem?

(Föremålen fungerar som motiv i litteraturen. De återkommer och framhäver något av central innebörd för temat. I det här skedet kan man ta fasta på de vuxnas och barnens relationer. Tavlan är Liljas trygghet då mamman lämnar henne, och även efter det. Liljas relation till mamman beskrivs också av hur hon förhåller sig till mammans fotografi. Volodjas styvpappa avskyr pojken så mycket att han söndrar bollen, pojkens enda egendom.)