keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

http://www.filmikamari.fi/pressit/uploads/image/L-001131RV3DW_FOX.jpg

Abraham Lincoln (1809-1865) oli Yhdysvaltojen 16. presidentti vuosina 1861-1865. Lincoln oli kotoisin vaatimattomista olosuhteista: hänen isänsä Thomas Lincoln oli lukutaidoton kentuckylainen maanviljelijä ja äiti Nancy Lincoln kuoli Abrahamin ollessa vain 9-vuotias. Abraham sai myöhemmin äitipuolen, jonka kanssa hänellä oli hyvät välit, mutta isäsuhde oli vaikea. Abrahamin monet sisarukset kuolivat nuorina. Lincoln osallistui pienestä pitäen perheen elatukseen erilaisissa töissä ja pystyi siksi käymään koulua vain vähän. Vuonna 1836 hän kuitenkin valmistui lakimieheksi. Jo kaksi vuotta aiemmin hän oli pyrkinyt kongressiin, mutta tuloksetta. Vuonna 1942 Lincoln meni naimisiin Mary Toddin kanssa. Pari sai neljä poikaa, joista vain esikoinen Robert eli aikuiseksi.

Vuosina 1846-48 Lincoln valittiin Yhdysvaltojen edustajainhuoneeseen. Sen jälkeen hän keskittyi lähinnä lakimiesopintoihinsa, mitkä tekivät hänestä yhden osavaltionsa parhaista lakimiehistä. Vuonna 1856 aiemmin Whig-puolueessa toiminut Lincoln liittyi tiukasti orjuutta vastustavaan republikaanipuolueeseen. Lincoln oli ollut aiemmin ehdolla niin kongressiin kuin senaattiinkin, tulematta kuitenkaan valituksi. Siitä huolimatta Lincoln valittiin puolueessaan presidenttiehdokkaaksi vuonna 1860 ja hän voitti vaalit.

Lincolnin ensimmäinen kausi alkoi huonosti, sillä eteläiset osavaltiot erosivat Yhdysvalloista maaliskuussa 1861. Eronneet osavaltiot perustivat Konfederaation ja valitsivat presidentikseen Jefferson Davisin. Tilanne eskaloitui ja muuttui ajanjaksoksi, jonka tunnemme Yhdysvaltojen sisällissotana (1861-65). Sodan aikana Lincoln johti Unionia päättäväisesti. Vuonna 1862 hän emansipaatiojulistuksessaan julisti Etelävaltioiden orjat vapaiksi. Konfederaation armeija antautui huhtikuussa 1865.

Lincoln oli huhtikuun 14. päivä Washingtonissa, Ford’s Theaterissa, vaimonsa ja samaan seurueeseen kuuluneen upseerin ja hänen kihlattunsa kanssa omassa aitiossaan. Kesken näytelmän John Wilkes Booth tuli aitioon, ampui presidenttiä päähän ja puukotti apuun tullutta upseeria. Booth oli osa etelävaltioita kannattanutta salaliittolaisten ryhmää, jonka tarkoituksena oli surmata Lincolnin lisäksi myös varapresidentti ja ulkoministeri. Lincolnin murha oli kuitenkin ainoa onnistunut; Lincoln kuoli saamiinsa vammoihin seuraavana päivänä.

Lincolnin arvostus nousi hänen kuolemansa jälkeen ennennäkemättömiin mittasuhteisiin. Häntä verrattiin Jeesukseen, joka oli vapauttanut orjat ja kuollut maansa puolesta. Yhä edelleen Lincoln on maan arvostetuimpia presidenttejä, jonka puheita siteerataan paljon. Kaikista tunnetuin on hänen Gettysburgissa vuonna 1863 pitämä puhe.

Tehtäviä

1. Mitä asioita Lincolnin yksityiselämästä kerrotaan elokuvassa? Millainen oli hänen perheensä? Entä millainen hänen taustansa oli?

2. Elokuvan alussa on kohtaus, jossa Lincoln keskustelee sotilaiden kanssa rintamalla. Miten sotilaat suhtautuvat presidenttiin? Miksi? Pohdi, miltä sotilaiden suhtautuminen tuntui Lincolnista itsestään.

3. Sotilaat siteeraavat ns. Gettysburgin puhetta, jonka Lincoln piti käyttöön vihittävällä hautausmaalla, sisällissodan käännekohdan tapahtumapaikoilla. Lue puhe täältä.

a. Mistä asioista sisällissodassa Lincolnin mielestä oli kysymys, minkä puolesta taisteltiin?

b. Puheen loppua (government of the people, by the people, for the people) siteerataan usein. Mitä se mielestäsi tarkoittaa?

4. Miten Abraham Lincoln kuoli?

5. Etsi internetistä tietoa John Wilkes Boothista.

Lisätietoa Lincolnista:
Wikipedia
Mr Lincoln and Freedom
Abraham Lincoln online

Valkoisen talon historiaa: The White House Historical Association