keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Yhdysvaltojen sisällissota

http://www.filmikamari.fi/pressit/uploads/image/L-002611R.jpg

Yhdysvaltojen sisällissota käytiin vuosina 1861-1865. Vastakkain olivat pohjoiset osavaltiot eli Unioni ja eteläiset osavaltiot eli Konfederaatio. Unionia johti Yhdysvaltojen presidentti Abraham Lincoln ja Konfederaatiota presidentti Jefferson Davis. Pohjoisessa sotatoimista vastasi Ulysses S. Grant ja etelässä Robert E. Lee.

Yksi keskeisistä syistä sodan syttymiseen oli orjuus, joka haluttiin lakkauttaa pohjoisessa, mutta josta etelän plantaasinviljely oli riippuvaista. Taustalla oli kuitenkin myös muita syitä. Etelässä oltiin tyytymättömiä alkutuottajan rooliin. Pohjoisen teollisuuskaupungit halusivat, että etelän puuvilla tuotiin pohjoisen tehtaisiin jalostettavaksi ja myytiin sieltä edelleen Englantiin. Näin voitot tulivat alati vaurastuvalle pohjoiselle etelän joutuessa tyytymään raaka-aineen ilman kilpailua matalana pysyvään hintaan. Lisäksi pohjoisessa kannatettiin vahvaa liittovaltiota, vahvaa presidentin ja kongressin valtaa, kun taas etelässä korostettiin osavaltioiden riippumattomuutta keskushallinnosta.

Varsinaiset taistelut käynnistyivät hitaasti, sillä kummallakaan osapuolella ei ollut organisoitua armeijaa. Unioni oli niin sotamateriaaliltaan kuin sotilaiden lukumäärällä mitattuna ylivoimainen, mutta armeijan organisoiminenkin kesti vastaavasti pidempään. Konfederaatio eteni aluksi menestyksekkäästi, mutta joutui sodan edetessä entistä enemmän puolustusasemiin.  Merkittävimpinä käännekohtina olivat Antietamin ja Gettysburgin taistelut. Lopulta Konfederaatio antautui Appottomaxissa 9.4. 1865.

Tehtäviä

1. Selitä seuraavat termit:
a. Abolitionismi
b. Emansipaatiojulistus
c. konfederaatio
d. unioni
e. republikaani
f. demokraatti
g. plantaasi
h. jenkki

Vastaukset

2. Kumpaan sisällissodan osapuoleen, Unioniin vai Konfederaatioon seuraavat asiat kuuluvat?
a. plantaasi
b. teollisuus
c. orjuuden vastustus
d. orjuuden kannatus
e. Abraham Lincoln
f. Jefferson Davis

3. Lue pohjoisen ja etelän eroavaisuuksista Battlefields.orgin The North and the South -artikkelista (englanniksi).
a. Mitä keskeisiä eroja maan eri osilla oli?
b. Miten erot vaikuttivat näkemyksiin orjuudesta ja sisällissotaan ajautumiseen?