keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

1. Keskustelu ja ryhmätehtävä ennen elokuvan katsomista

Mitä tiedän?

Aloittakaa elokuvamatka yhdessä perehtymällä sen synopsikseen, jonka löydätte täältä. Voitte katsoa myös elokuvan trailerin. Alkutehtävässä perehdytään elokuvan konteksiin, päähenkilöön, elokuvan lajityyppiin sekä sisällöllisiin asiakokonaisuuksiin. Teemoja käsitellään ensin toisistaan irrallisina kokonaisuuksina tekemällä niistä n. 10 minuutin esitykset.

Jakakaa luokka teemojen mukaan ryhmiin. Tehtävä tullaan purkamaan esitelmien avulla. Jokainen ryhmä saa itse valita miten esityksenä tekee: perinteinen esitelmä, power point -esitys, prezi-esitys, vlogi, blogikirjoitus, digitaalinen tarina tai podcast yms. Esityksiin voi tuoda myös aiheeseen liittyviä lisämateriaaleja, musiikkia ja videoita, lehtiartikkeleita, sosiaalisen median linkityksiä yms. Teemoihin liittyvät kysymykset ovat vain ajatusten herättäjinä, joten teemaa on mahdollista tarkastella vieläkin syvemmin. 

  • Pakistan, uskonto ja poliittinen ilmapiiri

Kerro valtiosta perustiedot, sen kulttuurista, ilmastosta, uskonnoista, naapurivaltioista, pääelinkeinosta, koulutusjärjestelmästä yms. Piirrä valtiolippu. Mitä se symboloi? Voit myös tutkia uutisointia. Millaisia uutisia kyseiseen valtioon liitetään? Millaisen vaikutelman valtiosta saat uutisoinnin kautta?

  • Malala Yousafzai

Kuka on Malala Yousafzai? Kerro hänestä perustiedot. Miksi hänestä on tehty elokuva? Miten hänestä uutisoidaan? Etsi kuvahaulla kuva hänestä ja piirrä se. Voisiko Malala olla suomalainen? Miten Malalan elämä eroaa tavallisen nuoren elämästä?

  • Dokumenttielokuva

Mitä genrellä tarkoitetaan? Millaisia elokuvagenrejä on olemassa? Mistä tunnistat dokumenttielokuvan? Mitä dokumentteja tiedät? Mikä on mielestäsi paras näkemäsi dokumentti ja miksi? Onko dokumentti aina totta? 

  • YK:n lapsen oikeudet

Mitä ovat YK:n määrittämät lapsen oikeudet? Mitkä maat ovat ratifioineet oikeudet?  Miten YK:n lapsen oikeudet näkyvät Suomessa? Nosta esiin mielestäsi tärkein oikeus. Miksi se on mielestäsi tärkein? Pohdi noudatetaanko lapsen oikeuksia?

  • Aktivismi ja kansalaisvaikuttaminen

Mitä aktivismilla tarkoitetaan? Miten se määritellään? Onko se hyvä vai paha asia? Anna esimerkki jostakin kansalaisvaikuttamisen muodosta ja kerro siitä lisää. Miksi joku haluaa olla aktivisti? Oletko itse kansalaisvaikuttaja? Mitä keinoja vaikuttamiseen on olemassa? Miten voisit tulla kansalaisvaikuttajaksi?

  • Nobel-palkinto

Mikä on Nobel-palkinto? Mistä se on saanut alkunsa? Kuka sen voi saada ja kuka sen myöntää? Mihin eri kategorioihin palkinnot jaetaan? Onko mukana suomalaisia? Kenelle sinä antaisit palkinnon ja miksi?