keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. Kirjoita paperille viisi lempielokuvaasi.

2. Lue alempaa genreistä. Listatkaa yhdessä genrejä joita tunnette.

3. Mieti mitä genreä / genrejä lempielokuvasi edustavat. Jos genren määrittely tuntuu vaikealta, kuvaile elokuvaa kolmella sanalla hahmottaaksesi mikä elokuvassa oli olennaisinta.

4. Mitä genreä / genrejä Mean Girls edusti?

5. Mitä muita saman genren elokuvia tiedätte?

6. Tehkää yhdessä miellekartta genrelle yhteisistä ominaisuuksista ja pohtikaa miten niitä on Mean Girlsissä käytetty.

7. Listaa mitä tiedät alla olevista genreistä. Ei haittaa, vaikka et olisi genren elokuvia nähnyt, kirjoita silloin mielikuvaasi pohjaten. Käykää lopuksi havaintonne yhdessä läpi.

LÄNKKÄRI
ROMANTTINEN KOMEDIA
RIKOSELOKUVA
MYSTEERI
SOTAELOKUVA
TOIMINTA

 

Genre eli lajityyppi

Elokuvat luokitellaan genreihin eli lajityyppeihin. Luokittelu helpottaa elokuvan tekijöitä ja katsojia ymmärtämään millaisesta elokuvasta on kyse. Myös elokuvaa markkinoitaessa ilmoitetaan mitä genreä elokuva edustaa. Usein ihmiset osaavat sanoa minkä genren elokuvista he pitävät tai eivät pidä. Esimerkiksi “rakastan kauhuelokuvia, mutta inhoan romanttisia komedioita”.

Saman genren elokuvilla on keskenään yhteisiä piirteitä. Niillä voi olla yhteyksiä juonen, hahmojen, musiikin, lavasteiden tai elokuvallisten ilmaisukeinojen osalta. Genrejen piirteet ovat ajanmyötä vakiintuneet ja katsoja osaa odottaa löytävänsä niitä elokuvasta. Jos elokuva ei vastaakaan genren antamia odotuksia, saattaa katsoja usein pettyä ja pitää elokuvaa huonona. Esimerkiksi komediaa joka ei naurata, ei tyydytä katsojan odotuksia.

Genret kuitenkin kehittyvät kokoajan ja suurinosa elokuvista edustaa useampaa kuin yhtä genreä (esim. romanttinen rikoskomedia). Genrejen suosio myös vaihtelee eri aikakausina. Esimerkiksi musikaalien suosio on vuosien myötä laskenut. Viime vuosina muutamia musikaaleja on tehty, mutta niistä on löydettävissä perinteistä musikaalia parodioivia piirteitä (Moulin Rouge, Dancer In The Dark).
 

Komedia

Aristoteleen näkemyksen mukaan ihmiset esitetään komediassa huonompina kuin todellisuudessa ja tragediassa taas parempina. Komediassa ihmiset esitetään usein karikatyyreinä; heistä näytetään muutamia korostettuja luonteenpiirteitä. Komediassa liioitellaan usein ihmisten luonteenpiirteiden lisäksi tapahtumia. Esimerkiksi, kun Cady kompastuu Mean Girlsissä roskikseen, hän ei horjahda tai kaadu vaan lentää pääedellä sisään roskikseen.