keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

1. Muistelkaa miten Cadyn vanhemmat oli kuvattu elokuvan alussa? Mitä nämä kuvakulmien valinnat kertovat Cadyn ja vanhempien väleistä?

(Vanhemmat kuvattu alhaalta ylöspäin, puhuvat suoraan kameralle. Myöhemmin kun Cady tulee koulusta ja vanhemmat istuvat kuistilla, on vanhemmat kuvattu hiukan ylhäältä alaspäin. Cady muuttuu nopeasti kiltistä perhetytöstä itsenäiseksi teiniksi.)

2. Kokeilkaa itse kuvakulmien vaikutusta piirtämällä kolme kuvaa samasta ihmisestä tai esineestä kolmesta eri perspektiivistä: alaviistosta, silmän tasolta ja yläviistosta. Miten kuvakulma vaikuttaa katsojan mielikuvaan ihmisestä tai esineestä?

3. Lukekaa alla oleva teksti kuvakulmista. Kokeilkaa kuvakulmia kameralla. Miten saadaan luokkatoveri näyttämään kääpiöltä, jättiläiseltä, pelokkaalta tai pelottomalta kuvakulman avulla?

 

Kuvakulmat

Yleisesti kameraa pidetään silmän korkeudella, mutta erilaisia kuvakulmia käyttämällä voidaan tukea kerrontaa ja lisätä dramatiikkaa. Jos päähenkilön pitää lähteä kiipeämään suuren, tuntemattoman ja pelottavan vuoren huipulle, lisää alakuvakulma katsojallekin vaikutelmaa lähes mahdottomasta tehtävästä. Kuvakulma voi myös kertoa kahden keskenään keskustelevan henkilön fyysisestä tai henkisestä valtasuhteesta. Voimakasta, isoa tai pelottavaa hahmoa voidaan kuvata hieman alakulmasta, jolloin mielikuva hahmon suuruudesta vahvistuu katsojalle. Heikkoa, pientä tai pelokasta hahmoa voidaan kuvata hieman ylhäältä alas, jolloin perspektiivi tekee hänet pienemmän näköiseksi.