keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
Ewa Górzna & Katarzyna Miron: Encounter (2016)

Ewa Górzna ja Katarzyna Miron: Encounter (2016, längd 10:24)

Encounter är en kortfilm, som behandlar människans behov att närma sig och förstå djur som lever i naturen. Filmen skildrar en ovanlig situation där det är djuret som iakttar människan.

Om konstnärerna

Ewa Górzna är en polsk konstnär som har bott och arbetat i Helsingfors sedan 2007. Hon utexaminerades från Nicolaus Copernicus-universitetet i Torun i Polen 2006, och utbildningsprogrammet för tid-rumkonst vid Bildkonstakademin 2012. Górznas videoverk och installationer har ställts ut och belönats på ett flertal utställningar och internationella filmfestivaler.

Bildkonstnären Katarzyna Miron bor och arbetar i Helsingfors. Hon är utexaminerad bildkonstnär från Nicolaus Copernicus-universitetet i Torun samt från Helsingfors Bildkonstakademi. Miron arbetar med olika tekniker: animation, fiktion, dokumentär- och performancevideo, vilket leder till olika uttryckskanaler. Ämnena i hennes verk hänvisar ofta till förhållanden mellan människor, natur och kultur, vilka reflekteras över med sådana begrepp som sinnlighet, materialism och intimitet.

Nyckelord

roll, synvinkel, blick, naturrelation, miljö, djur, natur, ljudlandskap, filmberättande, dokumentarism

Uppgifter

1. Blicken och rollerna

Ur vems synvinkel berättades storyn?

Vem eller vad (människa, djur, något annat) iakttar vem? Hurdan stämning skapar det?

Hurdan roll har människan i verket?

Hur skulle det kännas att bli betraktad av ett djur?

Studera filmen noga: Med vilka filmens medel har blicken och rollerna skapats?

2. Encounter – Berättande

Med vilka filmberättandets medel (t.ex. intrig, klippning, belysning, ljud) har berättelsen förverkligats?

Hurdan tidsrymd har filmen?

Hur skulle du beskriva stämningen i filmen?

3. Stad och natur

I verket tar sig människan från staden till naturen. Vilka saker tycker du att är en del av naturen? Var finns naturen? Är staden och byggnaderna en del av naturen? Tillhör människan naturen – djurens och växternas rike?

4. Djurbilder

Ta en titt på naturbilder. På vilket sätt skildras djur på bilder eller i naturdokumentärer? Ta själv en bild av ett djur, och fundera över hur du vill framställa djuret. Betrakta bilderna och diskutera föreställningarna som de väcker.

5. Tankebubblor

Hur ser vi människor ut från djurens perspektiv? Teckna eller gör en bild ur perspektivet av ett djur som iakttar dig. Tillägg tankebubblor; vad tror du att djuret tänker medan det betraktar dig?

6. Tankekarta

Gör en tankekarta om förhållandet mellan människan och naturen. Vad tror du har lett till att vi förbrukar naturresurser utan tanke på ekologisk hållbarhet? Finns det något i vårt förhållande till naturen som inverkar på detta? Är vårt förhållande till naturen alltför människocentrerat? Vilka andra betraktelsesätt skulle man kunna hitta vid sidan om människans synvinkel?

Placera först människan mitt på tankekartan (”världens centrum”) och skriv sedan på vilka sätt människan drar nytta av naturen. Vänd sedan på rollerna och placera naturen i mitten. På vilket sätt har naturen nytta av människan?

Fakta

Den ekologiska skuldens dag inföll år 2019 i slutet av juli, 2024 den var första dagen i augusti. Det är dagen då människans ekologiska fotspår överskrider jordklotets biokapacitet, dvs. förmåga att producera förnyelsebara naturresurser och hantera de växthusutsläpp som användandet av fossila bränslen förorsakat. Naturresurserna som borde räcka till ett år, använder vi alltså på cirka sju månader. Största orsakerna till detta är energi- och matproduktionen samt trafiken (WWF). För finländarna infaller Den ekologiska skuldens dag redan i början av april.

7. Förhållandet mellan människor och djur

I början av filmen finns ett citat: The animal has secrets which, unlike the secrets of caves, mountains, seas are specifically addressed to a man. – John Berger: Why look at animals

Djuren har hemligheter, vilka till skillnad från grottornas, bergens och havens hemligheter är riktade uttryckligen till människan. – John Berger: Why look at animals

Vad vill konstnären säga med citatet som hon valt?

8. Ljudlandskap

Hurdana ljud hör man i början av verket? Hur är ljudlandskapet uppbyggt (fågelsången och skogens ljud)? En hurdan bild ger de av omgivningen?

Minns du verkets första scen? Märkte du kontrasten mellan ljud och bild? Låter ljuden annorlunda beroende på årstid? Kan man räkna ut var man är på basis av ljuden? Bilda 5–8 personers grupper. Varje grupp skapar ett ljudlandskap, där man hör ljud från både stad och natur. De andra grupperna blundar och lyssnar. De som lyssnar kan lägga sig på rygg på golvet, medan de som åstadkommer ljuden rör sig i rummet och skapar ljudlandskapet. Gissa vilka ställen det är frågan om och fundera hur ljuden kändes.

9. Berättarröst

Verket saknar tal eller berättarröst. Dela upp er i små grupper och gör till exempel ett naturfilmaktigt referat. Dela filmen i så många delar som det finns grupper, så att varje grupp gör berättarens andel till sin del av filmen. Referera tillsammans högt för hela klassen, samtidigt som ni tittar på verket. 

10. Förhållandet till naturen

Hurdant är ditt eget förhållande till naturen? Hurdana känslor och tankar väcker naturen eller skogen hos dig? Hurdana upplevelser har speciellt påverkat ditt förhållande till naturen? Var möter du natur? Klarar sig människan utan naturen, och vice versa?

Gå ut i närvarande park eller skog och studera den med alla dina sinnen (smak, lukt, syn, hörsel och känsel) medan du blundar, fullt koncentrerad i ungefär fem minuter. På vilket sätt skulle du kunna förmedla känslan till de andra?