keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Marja Helander: Kuolan kukat (2014)

Marja Helander: Kolas blommor (Kuolan kukat, 2014, längd 2:43)

Kolas blommor är ett enkanaligt videoverk som kombinerar stillbilder och time-lapse-video. På bilderna överlappar Kolahalvöns fabrikslandskap och därifrån plockade torkade blommor varandra. Verket innehåller också bilder på växter ur konstnärens pappas gamla herbarium. 

Om konstnären

Marja Helander (f. 1965) är en samisk foto- och videokonstnär. Hon blev färdig konstmagister från Konstindustriella högskolan år 1999. I tidigare verk har hon behandlat sin egen identitet mellan den samiska och den finska kulturen. På senaste tiden har hon fokuserat på att fotografera Samelands dystra, postkoloniala landskap och att observera speciellt de spår som den globala gruvindustrin lämnat i miljön. Mötet mellan naturen och människan har inte varit harmoniskt, utan snarare fördärvligt. Å andra sidan är Helanders videoverk humoristiska, och behandlar kollisionen mellan det traditionella samiska levnadssättet och det moderna samhället på ett lekfullt sätt. Hennes senaste kortfilm Eatnanvuloš lottit (Inne i jorden fåglar) vann Risto Jarva -priset samt den inhemska tävlingens huvudpris vid Tammerfors filmfestival 2018. Helander har deltagit i ett stort antal privat- och grupputställningar och hennes verk finns i flera samlingar såväl i Finland som utomlands.

Nyckelord

Växter, blommor, döden, luftföroreningar, miljöproblem, naturens mångfald, natur, miljö, collage, fotografi, ljudlandskap, time-lapse

Uppgifter

1. Diskussionsväckare

Hurdana tankar väckte verket?

Var eller på vilket område är verket filmat?

Vilka saker vill konstnären möjligen att tittaren fäster uppmärksamhet vid?

Hurdana motstridigheter väcker verket (naturen, energibehov, miljöproblem)?

Verkets stämning är rätt så sorgsen, och verkar syfta på döden. Är det möjligt att endast flororna snart finns kvar av naturens mångfald? Skulle verket kunna heta Dödens blommor? Fundera över varför det är viktigt att också hålla modet uppe när man diskuterar miljöfrågor.

2. Filmteknik

I verket har man använt stillbilder av vissnade växter och time-lapse-filmning av fabrikerna. Varför har konstnären kanske velat göra verket med dessa tekniker? Ett hurdant intryck ger det? Torka blommor mellan en bok, placera dem på ett svart underlag och fotografera dem.

En hurdan video skulle du filma som bakgrund till blommorna? Kombinera fotona och videon. Tillägg också ljud. Diskutera tillsammans hurdana föreställningar era verk väckte.

3. Informationsanskaffning

Studera kartan över den arktiska regionen. Vem bor där? Hurdan näring idkar man där? Vad vet du om Kolahalvön? Hur påverkar människans handlingar naturen, klimatet och ursprungsbefolkningen i den arktiska regionen? Hurdana utmaningar finns det på det arktiska området ur naturens synvinkel? Kan konsten lyfta fram dessa utmaningar, och kan konsten ta ställning till olika frågor? Minns du andra exempel av konst, där man behandlat naturen eller miljöproblem?

Fakta

Fundera på en viss produkts produktionskedja och över hurdana utsläpp som uppstår under den samt var de uppstår. Klimatpåverkande utsläpp hålls inte innanför staternas gränser. Varför tror du att just den arktiska regionen är speciellt känslig för utsläppens inverkan? Hurdan inverkan kan fabrikerna och gruvorna ha? På vilka sätt skyddar man naturen (skyddsskog, Hiilipörssi eller kolbörsen, filter osv.)?

4. Växttavla

Verkets visuella språk påminner om gamla skolplanscher med växter. Förut hade man botaniska postrar på skolväggarna, som man använde i undervisningen. Postrarna var ofta skickligt tecknade eller målade, och nu för tiden används de ofta som vackra inredningselement. 

Gör en egen växttavla. Hämta inspiration från gamla botaniska tavlor och välj en växt som är antingen utrotningshotad eller en invasiv främmande art. Sök information om växten, teckna av växten och dess detaljer.

5. Människans spår i naturen

På vilket sätt syns människans spår i naturen? Gör en kort en eller två minuters video i smågrupper. Planera verket i 10 minuter, filma i 15, och redigera i 20 minuter. Idén med uppgiften är att fokusera på själva görandet, och att inte tänka för mycket på hurdant verket borde vara. Slutresultatet kan lyfta fram nya och även överraskande betydelser och tolkningar när man tittar på det tillsammans.

6. Ordmoln

Även om ett konstverk inte är sant, reflekterar konsten världen och aktuella frågor. Ämnen som berör miljökatastrofer kan kännas svåra och ångestfyllda. Därför är det viktigt att behandla känslorna som de väcker. Det lönar sig inte att vara rädd för samtalsämnet, eftersom man kan granska det ur många olika synvinklar och också lyfta fram aspekten av hopp och möjligheten att påverka.

De känslor som dyker upp i diskussionen kan listas upp till exempel i det digitala verktyget Answergarden, ett ordmoln som framhäver de ord som använts mest.