Plastic Child

Carolin Koss: Plastic Child (2016, längd 12:08)
Plastic Child berättar om en ung pojkes resa genom en förorenad värld av plast. Han har med sig en enda, levande växt, som låter honom andas syre och till slut ger mänskligheten hopp. Plastic Child är en del av den dystopiska Emerald Green -trilogin, i vilken naturen har trängts undan och dött ut, andningsluften är bristande, och solen har försvunnit efter att människan berövat naturen dess resurser.
Om konstnären
Carolin Koss (f. 1986) är en konstnär och filmskapare som bor och arbetar i Helsingfors. Hon är född i Tyskland. Hon kombinerar olika medier i sina verk, som ofta är djuptänkta och estetiska. Verken ger form åt inre landskap och lockar till att reflektera över miljön. Hennes verk har ofta drömliknande karaktär och fängslar tittaren med sitt symboliska och stiliserade bildspråk.
Nyckelord
plast, barn, resa, växter, plastförorening, miljöproblem, återvinning, miljö, natur, landskap, hav, framtid, historia, belysning, bildspråk
Uppgifter
1. Diskussionsväckare
Hurdana känslor väckte verket?
Hurdan var verkets stämning?
Beskriv: Hurdan var världen barnet levde i? Vad syntes i den? Varför var barnet i en glaslåda?
En hurdan konstupplevelse gav verket?
2. Filmens berättelse
Ett mediekonstverk kan innehålla en berättelse, eller också sakna för oss bekant handling. Berätta med egna ord på cirka två minuter verkets berättelse för ditt par. Sedan berättar paret berättelsen för dig på cirka en minut. Vad var väsentligt i denna berättelse?
Diskutera tillsammans:
Fanns det något överraskande eller förutsägbart i berättelsen? Vilken filmgenre påminde verket om? Var befinner man sig i verket? I vilken tid lever man? Vad är verkets budskap?
Hur hade man använt ljuset (t.ex. grönt lysrör under natten, på dagen kliniskt vitt)?
Hurdana färger hade man använt – hur inverkade de på stämningen?
Vad symboliserade den svarta katten?
Vad var meningen och betydelsen med växten?
Får verket dig att tänka på någon annan berättelse (t.ex. Lille prinsen och berättelsens blomma)?
3. Visualisera berättelsen
Visualisera tillsammans barnets färd på tavlan (genom att rita, med hjälp av symboler osv.) och svara på följande frågor: Var började berättelsen? Vart var barnet på väg? Varför gav barnet sig av? Vad händer på färden? Vad syns under färden? Varför planterar barnet växten? Var slutar filmen? Diskutera berättelsens gång tillsammans och en åt gången, samtidigt som någon ritar detaljer ur färden på tavlan.
4. Kampanj
Bekanta er med Luonto-Liittos verksamhet för unga gällande Östersjön (hashtag #muovitonmeri #itämeriryhmä). Fundera på hur ni själva kan inverka på havens tillstånd och skapa en egen Östersjö-kampanj genom att använda sociala medier.
Meningen med kampanjen är att lyfta fram något problem och att uppmuntra människor att hitta lösningar till exempel genom att ändra på hur de själv handlar eller konsumerar. Då uppstår nya synvinklar och möjligheter att agera för olika saker.
Fundera över hurdan er sociala medier-kampanj kommer att vara, på vilken plattform den ska förverkligas, vilka bilder som passar till den och vilka hashtaggar som skulle fungera bäst.
5. Den goda/onda plasten
Ta i smågrupper reda på hur och varför plast används. Varför är plast både bra och dåligt? Illustrera era svar genom att göra ett collage av tidningsurklipp eller royaltyfria bilder ni hittar på nätet genom att till exempel använda programmet Canva. För att få använda Canva, ska du registrera dig eller logga in med Facebook eller Google.
6. Infograf
Rita en infograf till plastvarors livscykel och fundera över sakers orsakssamband. Varifrån kommer plasternas råvara, vad gör man av den, var hamnar den, och hur hamnar plast till exempel i havet?
En infograf är en grafisk illustration där informationen om en viss sak uttrycks tydligt med till exempel pilar, symboler, nummer, ord eller kartor. Meningen med infografer är att de ska ge lättförstådd information i visuell form också när det gäller komplicerade saker. Du kan kolla upp exempel på internet.
Fakta
Plast är på många sätt ett nyttigt material, men orsakar problem hos organismer när den hamnar i naturen. Detta kan hända till exempel om avfallshanteringen är otillräcklig eller felaktig. Plast hör inte hemma i naturen. I en cirkulär ekonomi använder man material och produkter om och om igen för att spara resurser. Det vore viktigt att dra ner på konsumtionen och fundera på vilka saker man egentligen behöver. Man borde dessutom undvika produkter som innehåller mikroplast. Man kan också ha nytta av plast, men hurdan?
7. Återvinningsverk
Plast hör inte hemma i naturen. Vissa konstnärer återanvänder gärna plast i sina verk. Använd till exempel sökorden: recycling plastic art, Plastic Mama, Kristiina Tikke Tuura, Vilde Rolfsen – Plastic bag landscapes.
Gör ett eget konstverk i vilket du använder återvinningsplast. Fundera på hurdana material du har, hurdana former du kan bygga med dem, hur stort verket ska bli, hur du kan utnyttja färgerna och vad verkets budskap är.
8. Plastdagbok
Plast och jag: för dagbok om hur många gånger du använder plast under en dag eller en timme, och i hurdana situationer.
Tips: Titta på Niina Suominens animation Bra Grejer om matsvinn, i läromedlet Hur undersöker jag?
9. Resereklam
Ifall barnet ur verket Plastic Child skulle komma på besök till din klass, vad skulle du vilja visa honom i din egen livsmiljö? Planera en utfärd för besökaren. En hurdan utflykt skulle ni göra tillsammans? Vart skulle du föra honom? Vad skulle ni se där? Vad skulle du vilja att han skulle se eller uppleva? Gör en lockande resereklam om detta och presentera den för resten av klassen.