Chasing Waterfalls

Sara Pathirane: Chasing Waterfalls (2016, kesto 4:08)
Chasing Waterfalls on sarja muilta varastettuja poseerauksia. Videossa ihmiset ottavat selfieitä tai poseeravat matkakohteissa: vesiputouksen äärellä, meren rannalla ja vuoren kielekkeellä. Tarinan mukaan vesiputouksen takana luolassa on piilossa aarre. Onko myös kuvan takana aarre? Voimmeko tavoittaa kuvilla jotain, mihin muuten emme pääse käsiksi?
Tietoa taiteilijasta
Sara Pathirane käsittelee töissään maisemamaalauksen perinnettä sekä kuvan rajaamisen ja alkuperän problematiikkaa. Hän käyttää arjen ja fiktion välissä liikkuvien videoidensa kuvauskohteina elokuvista ja maalaustaiteesta tunnettuja luontokohteita. Hänen taiteensa saa muodon videotaiteena, live-installaationa ja maalaustaiteena. Pathirane asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on opiskellut Kuvataideakatemiassa sekä Torinon taideakatemiassa.
Avainsanat: Matkustus, turismi, maisema, kansallismaisema, selfie, ympäristöongelma, luonto, luontosuhde, ympäristö, valokuva
Teokseen liittyvät tehtävät
1. Keskustelutehtävä
Mitä teoksessa tapahtui? Mitä ihmiset tekivät?
Missä paikoissa elokuva oli kuvattu? Mitä erityistä niissä oli?
Olikohan ihmisiltä kysytty lupa kuvaamiseen?
Mihin teoksen nimi viittaa?
Mikä asia tai kohta teoksessa sai sinut arvelemaan, mistä tässä teoksessa saattaisi olla kysymys?
Mitä taiteilija ehkä haluaa sanoa teoksellaan?
Taiteilija on itse kysynyt: Tarinan mukaan vesiputouksen takana luolassa on piilossa aarre. Onko myös kuvan takana aarre? Voimmeko tavoittaa kuvilla jotain, mihin muuten emme pääse käsiksi?
2. Bucket list
Suosittu bucket list -termi tarkoittaa listaa asioista, joita haluat tehdä, ennen kuin kuolet. Miten tämä ajatus liittyy teokseen? Tee oma kymmenen kohdan listasi. Mikä vaikuttaa siihen, missä haluat käydä ja mitä haluat nähdä? Mikä vaikutus on sosiaalisella medialla tai esimerkiksi mainoksilla? Miten valintasi vaikuttavat paikalliseen yhteiskuntaan, ympäristöön ja luontoon?
3. Instagram-kuva
Käy kuvaamassa instagram-kuva paikkakuntasi nähtävyydestä ja kirjoita siitä houkutteleva instagram-teksti, joka houkuttelisi ihmiset katsomaan nähtävyyttä. Tehtävää voi soveltaa myös muuhun sosiaaliseen mediaan. Kuvaa ja tekstiä ei tarvitse julkaista.
Keskustelu
Minkälaisia seurauksia suosituista instagram-kuvista on ollut ympäristölle? Katsovatko ihmiset matkoillaan kauniita maisemia ja ympäristöä vai katsovatko he niitä vain linssin läpi ja keskittyvät poseeraamaan ja näyttämään hyvältä? Toisin sanoen, toteutetaan bucket listiä ja sometetaan kuvat, jotta mahdollisimman moni näkisi ne. Miten tämä vaikuttaa kokemukseen? Tuoko kuvien ottaminen jotain lisää kokemukseen?
Mene ulos ja etsi jokin mielestäsi kaunis maisema tai yksityiskohta luonnossa. Ehkä huomaat paikan tai asian, jota et ole ennen huomannut. Ajatuksena on keskittyä havaitsemaan ja tutkimaan omaa lähiympäristöä. Ota paikasta tai asiasta kuva, joka näytetään luokassa. Minkälaisia kuvauskohteita löytyi?
Tee selvitys ja infograafi
Montako instagram-käyttäjää on maailmassa? Mikä ikäryhmä käyttää sovellusta eniten? Löytyykö muita kiinnostavia faktoja aiheesta?
4. Ota selfie
Selfien ottaminen on nykyään arkipäivää. Erilaisia sosiaalisen median alustoja itse otettujen kuvien julkaisemiseen on useita. Minkälaisia selfieitä sinä otat? Voivatko selfie-kuvat olla taidetta? Tutkikaa taidekuvia, minkälaisia “selfieitä” löydätte? Valitse taidekuva, maalaus tai valokuva ja yritä imitoida kuvaa tekemällä siitä oma selfie. Apuna voi käyttää esimerkiksi hakua: https://artsandculture.google.com/ – art selfie.
5. Ota valokuva
Valokuvilla halutaan tallentaa jokin erityinen maisema tai hetki. Ota valokuva maisemasta tai hetkestä ja tutki kuvaa jälkeenpäin suurentamalla kuva. Ikuistitko ja löysitkö sellaisia yksityiskohtia, joita et olisi ilman valokuvaa huomannut?
Seuraavaksi ota valokuva, mutta ilman kameraa. Eli aivan kuin ottaisit kuvan käyttäen sormiasi kamerana. Ota kuva ja sanoita jälkikäteen muille, mitä kuvassasi näkyi.
Kun ottaa valokuvan itselleen tärkeästä paikasta, mitkä aistimukset jäävät puuttumaan? Mitä kokemuksia et voi jakaa tai tallentaa? Miten kuvailisit haju- tai äänimaisemaa, joka on voinut olla iso osa kokemusta?
Voiko kuvien avulla syventää omaa luontoyhteyttä tai löytää kontaktin luontoon?
Tutkimusten mukaan kauniit luonto- ja maisemakuvat auttavat ihmisiä rentoutumaan ja niitä on käytetty esimerkiksi sairaaloissa, joissa ei ole mahdollista päästä oikeaan luontoon. Etsi omasta mielestäsi rentouttava luontokuva ja kuvaile siitä viidellä adjektiivilla ja kerro, miksi valitsit juuri tämän kuvan.
6. Tunnelmasta toiseen
Teoksessa ei ole ääntä. Se muistuttaa elokuvahistorian alkuaikojen lyhyitä mykkäelokuvapätkiä todellisista tilanteista, esimerkiksi siitä, kun juna saapuu asemalle. Etsikää royalty free -musiikkia ja katsokaa teosta vaihdellen taustamusiikkia. Miten se vaikuttaa teoksen tunnelmaan ja kerrontaan?
7. Kansallismaisema
Ympäristöministeriö on nimennyt Suomen viralliset kansallismaisemat. Äänestäkää niistä mieluisimmat. Voiko maisemien välillä valita? Mikä tekee jostakin maisemasta arvokkaamman, hienomman tai pyhän? Onko joku maisema tai paikka toistaan tärkeämpi? Kuka sen päättää? Mikä on sinun mieluisin luontomaisemasi? Voiko vähemmän tunnettu paikka tai esimerkiksi lähiluonto olla kansallismaisema? Etsi maalaus suomalaisesta kansallismaisemasta.