keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: ihminen ja meri, tulevaisuuden arkeologia, muovi ja ympäristö

Oppimateriaali on suunnattu ensisijaisesti yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin, mutta sitä voi käyttää soveltuvin osin myös alakoulun viidennen ja kuudennen luokan opetukseen.

Oppimateriaalin on laatinut taidepedagogi (TaM) Anna Koskimies.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Oppimateriaali on julkaistu vuonna 2021, linkit on tarkistettu 6.4.2021

Elokuva tekee yhteistyötä ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa. Yhteistyöllä nostetaan Itämeren ja Suomen järvien muoviroskaongelmaa kansalaisten tietoisuuteen sekä kannustetaan kaikkia lähtemään Siisti Biitsi rantojensiivoustalkoo-ohjelmaan, joka on toiminnassa jo seitsemättä vuotta. Tavoitteena on kasvattaa kerättyjen rantaroskien ja siivottujen rantojen määrää.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Meren tuomat

Tilattavissa elokuvateatteriin
Koulukino Suoratoistossa

Rantojen haravoijat, ”beachcombers”, ovat ihmisiä, jotka kulkevat rantaviivoja etsien aarteita. Merivirtaukset kuljettavat rannoille tavaraa. Jotkut rannat ovat täynnä hehkulamppuja, toiset valtaavat Lego-palikat tai muinaiset luut.

Elokuva seuraa kolmea rantojen aarteiden etsijää. Cornwallissa asuva Rob ei voi jättää roskia rannalle, jos hän on koskettanut niitä. Rantojen siivoamisesta on tullut hänelle intohimo. Rob näkee itsensä kansalaistieteilijänä ja hän kerää esineitä merikonttiin, joka on täynnä löytöjä rannoilta. Jolanda on hollantilainen arkeologi, joka tutkii esineiden eroosiota ymmärtääkseen ajan vaikutuksen niihin. Tavaratäyteinen elämämme muodostaa näkyvän arkeologisen kerroksen planeetallemme. Shige, japanilainen taideopettaja, pelkää merta. Hän uskoo, että rantaviiva on elämän ja kuoleman raja.

Beachcombaajia yhdistää syvä huoli ympäristöstä, mutta heidän intohimoinen tapansa tarkastella löytöjään osoittaa, että ihmisellä on kyky nähdä kauneutta kaikkialla. Rannoilta löydettyjen esineiden kautta elokuva luo muotokuvan ihmisestä. Sen, mitä jätämme taaksemme, meri säilyttää ja sylkee tulevaisuuteen viestinä menneistä ajoista.

Julkaisuvuosi:
2021
Pituus:
57 min. min.
Levittäjä:
Tuffi Films Oy
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Anna Antsalo
Käsikirjoitus:
Anna Antsalo
Näyttelijät:
Dokumentin henkilöt: Rob Arnold, Jolanda Bos, Lonneke Beukenholdt, Shigeo Hayashi