keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

a. Alla olevissa lainauksissa elokuvan kritiikeistä on pohdittu sitä mikä merkitys sillä on, että elokuvan prostituoitu on mies. Pohtikaa onko sillä teidän mielestänne vaikutusta tarinaan? Miten tarina muuttuisi jos elokuvan päähenkilö olisi nainen? Onko Outi Heiskanen oikeassa arvioidessaan, että jos päähenkilö olisi nainen, elokuvasta ei olisi noussut kohua? Tai pystytäänkö prostituutiota käsittelemään suoremmin, kun kyseessä on mies niin kuin Hertta-Mari Kaukonen Aviisin kritiikissä viittaa? Herättääkö elokuva jotakin uusia ajatuksia prostituutiosta juuri siksi, että kyseessä on mies eikä nainen?

”Jos elokuvan päähenkilö olisi nainen, leffasta tuskin nousisi kovin suurta kohua. Ahtaalle ajetun naisparan itsensä myynti kun ei valitettavasti ole enää mikään uutinen. Valitsemalla tarinansa protagonistiksi miehen Salmenperä puhaltaa kuluneeseen kuvioon uutta mielenkiintoa. Näkökulman muutos saa toivottavasti myös yleisön mietteliääksi maksullisen seksin musertavasta vaikutuksesta tekijäänsä, oli kyseessä sitten alan mies tai nainen.” (Skenet, Outi Heiskanen)
”Koska elokuvan huora on mies, prostituutiota pystytään käsittelemään suoremmin kuin jos elokuvan Katja olisi alkanut elättää perhettään huoraamalla. Sama asetelma toisin päin käännettynä saisi taatusti enemmän hysteriaa aikaan.” (Aviisi, Hertta-Mari Kaukonen)

b. Suomessa seksin ostaminen on kielletty parituksen tai ihmiskaupan uhrilta, kun taas esimerkiksi Ruotsissa seksin ostaminen on kaikissa tapauksissa kiellettyä. Pohtikaa kumpi on parempi malli? Onko joissakin poikkeustapauksissa seksin ostaminen hyväksytympää kuin toisissa? Mitä ajatuksia päähenkilön vammainen asiakas herätti? Tulisiko vammaisilla olla oikeus ostaa seksiä? Päähenkilö valitsee itse ammattinsa elokuvassa, eikä häntä siihen kukaan pakota Onko seksin myyminen niissä tapauksissa hyväksyttävää vai tulisiko myymisenkin olla kiellettyä? Järjestäkää paneelikeskustelu, jossa toinen osapuoli on seksin ostamisen täyden kieltämisen kannalla ja toinen vastustaa ostamisen kriminalisointia.

”Suomessa on kiellettyä seksin ostaminen parituksen tai ihmiskaupan uhrilta. Tästä seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Eduskunta päätti kiellosta 21.6.2006. Hallituksen alkuperäinen esitys (HE 221/2005) olisi kieltänyt seksin ostamisen kokonaan. Ehdotusta kritisoitiin paljon julkisuudessa ja esimerkiksi Seksialan liitto Salli kritisoi esitystä siitä, että asiakkuuden kriminalisointi pahentaisi prostituoitujen nykyisellään huonoa sosiaalista asemaa. Valiokuntakäsittelyssä esitystä moitittiin erityisesti siitä, että se rajoittaisi perustuslaissa suojattua elinkeinovapautta. Eduskunnan lakivaliokunta muotoili rajatumman esityksen, jossa kielto rajoitettiin vain parituksen ja ihmiskaupan uhreilta ostetun seksin kieltoon. Valiokunnan muotoilu hyväksyttiin eduskunnan äänestyksessä.” Lähde: Wikipedia

Ohjeet paneelikeskusteluun löydät esimerkiksi Jyväskylän yliopiston Kopasta.