keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Suomalaisen saunahistorian juuret ulottuvat pitkälle, joidenkin mielestä jopa jääkaudelle saakka. 1500-luvulta löytyy Mikael Agricolan terveydenhoito-ohje jossa hän suosittelee saunassa käyntiä läpi vuoden. Saunan merkitys korostuu sananlaskuissa joissa todetaan mm. että ”Jos ei sauna ja terva ja viina auta, niin sitten perii hauta”, “Sauna on köyhän apteekki” ja “Saun Suame lääke o”. Saunaa lämmitetään Kalevalassa ja Seitsemältä veljekseltä se palaa poroksi. Saunassa on synnytty, sairastettu, parannettu, kupattu, tehty taikoja, kuoltu ja lemmitty. Saunassa on vihdottu valtiovieraita, solmittu liittolaissuhteita ja hierottu kauppasopimuksia. Saunaa on käytetty suomalaisuuden symbolina ja se on monen suomalaisuutta ylevöittävän ja muita kansallisuuksia alentavan vitsin tapahtumapaikka. Lukemattomien yksityisasuntojen ja julkisten rakennusten ohella saunat löytyvät niin eduskunnasta kuin presidentin linnasta. Saunaa pidetään tasa-arvoisena paikkana jossa vaatteiden mukana riisutaan arvot ja asemat. Saunassa on puhdistettu mieli ja ruumis, puhuttu asiat halki, hiljennetty ja etsitty mielenrauhaa – ja kuten Junnu Vainio lauloi 1980-luvulla “Yleisessä saunassa, miesten puolella
 kaikki ne karheat ja koruttoman herkät tunteilut talletin huolella.
Yleisessä saunassa ehdin kylpeä.
Siitä seurasta elämäni loppuun asti mä saan olla ylpeä.”.

•   Palauta mieleesi elokuvan saunakohtaukset. Mitkä niistä jäivät erityisesti mieleesi? Miksi?
 

•  Mieti miesten kertomuksia ilman saunaa – olisiko katsomiskokemus muuttunut jos miehet olisivat jakaneet tarinansa vaatteet päällä keittiön pöydän äärellä? Lastenhuoneessa? Työn lomassa?
 

•  Mitä mieltä olit miesten saunomisen väliin leikatuista humoristisista saunakuvista: puhelinkoppisaunasta, leikkuupuimurisaunasta jne. Mitä kohtaukset antoivat elokuvalle? Miten ne vaikuttivat sinun katsomiskokemukseen?
 

•  Mitä sauna ja saunominen merkitsee sinulle?

 

Paljaana ja alastomana

Suomalaisessa saunakulttuurissa alastomuuteen on totuttu suhtautumaan käytännönläheisesti ja mutkattomasti: saunominen ja vaatetus eivät kuulu yhteen. Suomalaisiin saunomistapoihin vasta tutustuvalle  alastomuus voi sen sijaan olla hämmentävää ja jopa pelottavaa koska alastomuuteen assosioituu esimerkiksi käsityksiä seksuaalisesta häveliäisyydestä ja sen menettämisestä. Haastatteluissa ohjaajat ovat viitanneet hyväksytyn alastomuuden kulttuurisidonnaisuuteen, ja pelkoon että kansainvälinen menestys jää saavuttamatta jos saunovien miesten alastomuus tekee katsomiskokemuksen liian kiusalliseksi. Tästä huolimatta ohjaajat päätyivät alastomiin miehiin, eikä alastomuus ole osoittautunut kynnyskysymykseksi elokuvan voittaessa palkintoja ympäri maailmaa. Kansainvälissä arvosteluissa on ihailtu mm. saunovien miesten rohkeutta paljastaa ”tavalliset” ja ”ei täydelliset” vartalonsa kameralle. Pohdi

•    Mitä erityistä miesten alastomuus tuo dokumenttielokuvaan ja miesten puheenvuoroihin?
 

•  Onko alastomuus tehokeino? ilmaisukeino? Mille? 
 

•  Miten alastomuus vaikuttaa elokuvan tunnelmaan?  Katsojakokemukseen?
 

•  Viekö alastomuus huomiota jostain muusta?
 

•  Tutustu Kiti Luostarisen ohjaamaan Naisenkaari (1997) dokumenttielokuvaan internetissä. Pohdi ja etsi yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia Miesten vuoro ja Naisen kaari -elokuvien  tavassa lähestyä, käsitellä ja hyödyntää alastomuutta elokuvailmauksellisena keinona.