Luontoelokuvan kuvaaminen

Luontoelokuvan kuvaaminen vaatii usein tekijöiltään sekä teknistä osaamista että kuvattavan aiheen tuntemusta. Kuvausryhmän on ymmärrettävä luonnon ja eläinten käyttäytymistä, jotta he voivat ennakoida ja tallentaa ainutlaatuisia hetkiä. Dokumenttielokuvan kuvaajan on aina pohdittava myös eettisiä näkökulmia: missä valossa esitän kuvattavani? Eihän kuvaamisesta aiheudu haittaa kuvauksen kohteelle tai ympäristölle?
Visuaalinen laatu on usein keskeinen osa elämystä. Upeat maisemat ja yksityiskohtaiset lähikuvat auttavat välittämään luonnon kauneuden ja monimuotoisuuden. Myös äänimaailma, kuten eläinten äänet, luonnon äänimaisemat sekä musiikki ja kertojaääni ovat tärkeä osa elokuvan tunnelmaa ja tarinan luomista.
Tehtävä
Kun katsotte elokuvaa, seuratkaa, mitä erilaisia kuvaustekniikoita dokumentissa käytetään.
Erilaiset kamerat mahdollistavat aivan uudenlaisen näkökulman luontoon. Dronella näkee kaukaa suuria kokonaisuuksia, mikroskoopilla pääsee aivan lähelle luontoa. Mitä kameroita ja tekniikoita sinä tunnistat elokuvasta?
Minun mereni -dokumentissa käytetään useaa erilaista kuvaustekniikkaa: drone-kuvaa, sukelluskameraa, action-kameraa (mm. GoPro), hidastusta ja time-lapse-tekniikkaa.