Time-lapse – Ajastettu kuvaus

Time-lapse on kuvaustekniikka, jossa jokin hitaasti etenevä tapahtuma saadaan näkyviin nopeutettuna. Tekniikassa hyödynnetään animaation tekemisestä tuttua stop-motion-tekniikkaa, mutta tässä sitä käytetään “ajan tiivistämiseen”.
Löydät esimerkkejä time-lapse-tekniikan käytöstä Minun mereni -elokuvassa näillä aikaleimoilla:
- 02.47-02.53
- 04.10-04.22
- 15.52-15.58
- 29.55-30.11
- 31.36-31.42
Voit katsoa elokuvaa Koulukino Suoratoistossa.
Luontodokumenteissa time-lapse-kuvausta käytetään usein kerronnan keinona, kun katsojalle halutaan näyttää ajan kulua (mm. nopeasti liikkuvat pilvet, nouseva/laskeva aurinko, kaupungin kiitävät valot) tai halutaan näyttää luonnon hitaiden prosessien kauneus (mm. kukan terälehtien aukeaminen, taimen kasvaminen, kukan lakastuminen, jäiden lähtö).
Tehtävä
Toteuta oma time-lapse-videosi käyttämällä kameraa ja tripodia (kamerajalustaa).
Päätä mitä haluat kuvata: merta, aaltoja, kaupunkia, pilviä, ihmisiä, auringon laskua, auringon nousua…
Aseta kamera tukevasti paikalleen ja ota kuva 5–30 s välein. Kuvien ottamisväli riippuu siitä, miten hitaasta tapahtumasta on kysymys. Mitä hitaampi tapahtuma, sen pidempi kuvien ottamisväli. Kun olet kuvannut tarpeeksi, voit katsoa time-lapse-videosi suoraan kamerasta selaamalla nopeasti kuvia, tai voit siirtää kuvat tietokoneelle ja editointiohjelmaan ja luoda niistä siellä yhtenäisen videon.
Vinkit
- Jos mahdollista, valitse kamerasta manuaalinen valotus, niin vältyt lopullisen videosi “välkkymiseltä”.
- Kannattaa myös käyttää manuaalista tarkennusta ja määrittää itse värilämpötila.
- Joissain kännyköissä ja kameroissa on valmiina time lapse-ohjelma, joka ottaa kuvat puolestasi valitsemallasi intervallilla. Kannattaa hyödyntää tätä, jos sellainen löytyy!