keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Tunnetteko farkkujen historiaa? Mistä niiden menestys on syntynyt? Millaisia farkkuja te pidätte? Minkälaisia ette laittaisi jalkaan vaikka maksettaisiin? Millainen väri on farkunsininen?

Faret, dongarit, levikset, jenssit, pillit, jamekset kertoo asiasta seuravasti: Jokainen 60- ja 70-luvuilla nuoruuttaan viettänyt tietää aivan varmasti, mitkä ovat Jamekset. Suomalainen nuoriso veti James-farkut jalkoihinsa kapinahengessä, ja kuunteli samaan aikaan paheellista rock'n'roll-musiikkia. Oli nuori sitten lättähattu, surinasussu tai pärinäpoika, Jamekset olivat se juttu. Suuri osa Jamesten tarinaa on eletty Heinolassa, jossa Mattisen teollisuus Oy valmisti nuorison suosikkifarkkuja kolme vuosikymmentä. Heinolan kaupunginmuseo on jo hetken aikaa kerännyt kuvia, tarinoita ja aitoja James-farkkuja kokoelmiinsa.

Farkkuvaatteita on käytetty Amerikassa kullanhuuhtojien vaatteina. Legendan mukaan kestäviä vaatteita tehtiin purjekankaista. Nykyään farkkujen suosio on jatkuvasti kasvamassa trendivaatteina. Farmarihousujen suosio räjähti James Deanin käytettyä kyseistä vaatekappaletta elokuvassa Nuori kapinallinen (Rebel without a cause, 1955). Tunnetuimpia farkkumerkkejä ovat mm. Levi's, Diesel, Tommy Hillfiger ja Calvin Klein. Ensimmäiset farkut kehitettiin Genovassa, Italiassa. Housut suunniteltiin laivastossa palvelleiden työhousuiksi. Housut olivat kestävää farkkukangasta ja kestivät hyvin työn rasituksen. Ongelmana oli kuitenkin herkästi repeävät saumat mm. etu- ja takataskujen kohdalla.

Maailman kenties tunnetuimman farkkumerkin, Leviksen, syntyminen oli onnekas sattuma. Jacob Davis -niminen räätäli huomasi, että miesten farkut repeävät herkästi saumakohdista ja keksi lisätä farkkujen repeämisherkkiin kohtiin kupariniitit, joita yhä käytetään farkkuhousuissa saumojen risteyskohdissa. Jacobilla ei ollut rahaa viedä keksintöään eteenpäin, joten hän kääntyi asiakkaansa, Levi Straussin puoleen ja he hakivat yhdessä patentin Davisin keksinnölle. Alunperin levikset tehtiin hamppukankaasta, mutta korvattiin myöhemmin puuvillalla.

  • Kokeilkaa tuunata vanhoista farkuista uusia asioita!

Erilaisia farkkumalleja

Straight Farkkujen perinteinen, suora perusmalli: lahkeet eivät levene eikä kapene, esimerkkinä Levis 501. Leviksen 501-mallin tunnetuimpia käyttäjiä on mm. Applen perustaja, Steve Jobs.

Slim Slim-malli on straight-mallia kapeampi. Mallista voidaan käyttää myös nimitystä pillifarkut.

Low cut Low cut -housuissa vyötärö on matala ja vetoketju lyhyt. Farkut ovat suosittuja erityisesti naisten keskuudessa, tähän on osasyynä se, että Low cut -farkut tuovat pakaroiden muodot hyvin esiin.

High waist High waist -farkut ovat low cut -farkkujen vastakohta – farkuissa on korkea vyötärö. Korkean vyötärön etuja on mm. vatsamakkaroiden peittäminen.

Bootcut Kyseessä on lahkeista levenevä malli. Lahkeet levenevät hieman polvien alapuolella. Farkuista voidaan käyttää myös nimitystä trumpettifarkut.

Flare Varsinkin 60- ja 70-luvut olivat erittäin leveiden, flare-mallisten trumpettifarkujen kulta-aikaa.

Skinny Pillimalliset farkut, jossa lahkeet kapenevat alaspäin. Tiukka malli, joka seuraa vartalon kurveja. Käytetään myös nimitystä pillifarkut.

Boyfriend Kyseessä on porkkanamallinen, kapeapunttinen malli. Nimen mukaisesti farkut näyttävät poikaystävän kaapista otetuilta. Esimerkkinä naisten Levi's 501Boyfriend-housut