keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Nuorisokulttuurit: punkkari, pissis vai mikä?

Nuorten pukeutumistyyli on muuttunut ja vaihdellut vuosien aikana paljonkin Elokuvassakin tulee esille nuorten paine olla samanlainen kuin muutkin. Valtavirrasta eroavalla luonteella on vaikeuksia löytää oma paikkansa yhteisössä. Millaisia ulkonäkö- tai hyväksytyksi tulemisen paineita Välde tai muut keskeiset henkilöhahmot kokevat elokuvan tarinassa?

Jos haluaa tulla hyväksytyksi muiden samanikäisten keskuudessa, täytyy ryypätä ja joutua vaikeuksiin.. Täytyy mennä paikkoihin, joissa voi joutua hakatuksi.. Täytyy mennä heikoille jäille tai hypätä liikkuvasta autosta, että todistaa rohkeutensa. Täytyy varastaa kaupasta tai heittää jotain rillipäänynnyä pullolla. Täytyy kiroilla tai kusta kaupungintalon seinustalle Täytyy olla kaikkea muuta kuin lehtiä lukeva opiskelijapinko, joka on opettajien ja vanhempien ihanne. (Röyhkä: Miss Farkku-Suomi, s. 44.)

Nuoret haluavat pukeutumistyyleillä erottua joukosta ja ilmaista itseään. Musiikki vaikuttaa pukeutumistyyleihin. Jatsia ja progea kuuntelevat hipit, ja trubaduureja kaunosielut. Osa on ihan tavistyyliin pukeutuvia nuoria, jotka eivät halua erottautua joukosta, vaikka vaatteisiin kiinnitetään paljon huomiota. Kaikki eivät kuitenkaan halua olla taviksia. Riitaa ei eri tyylisuuntien edustajien kanssa nykyään kuitenkaan synny, sillä monet nuorista eivät valitse ystäviään pukeutumistyylien mukaan, vaan kaveripiiri koostuu monenlaisten tyylien edustajista. Vanhemmille omien lasten ja muiden nuorten tyyli on usein kuitenkin ihmetyksen aihe ja heidän on vaikea hyväksyä kampaamattomia tai väärään suuntaan kammattuja kuontaloita.

  • Mitä eri nuorisotyylejä tiedätte? Miten he pukeutuvat? Mitä musiikkia näihin tyyleihin liitetään? Mitä tarkoittavat esim. emo, gootti, hevari, lolita, peikkis, skeittari, skini? Millaisia ominaispiirteitä heidän pukeutumisessaan on? Testatkaa, tunnistatteko liitteen kuvauksista erilaiset nuorison pukeitumistyylit.
  • Kotien arkistoista tai koulunne opettajanhuoneesta voi löytyä vanhoja luokkakuvia. Millaisia vaatteita tai värejä niistä löytyy? Tunnistatteko, mitkä asiat ovat selvästi olleet muotia silloin? Millainen olisi ”luokkakuvanne” 80-luvulta?
  • Valitkaa mieluisa tyylisuuntaus ja piirtäkää siihen kuuluvia hahmoja ja piirtäkää ja suunnitelkaa tyylisuunnalle ominaisia asusteita.
  • Valmistakaa paperinukke itsestänne 1970-80 -luvun tyyliseksi. Ottakaa itsestänne pareittain kokovartalokuva. Kuvattava asettuu paperinukelle sopivaan asentoon, kasvot suoraan kohti kameraa. Vaatteita on helpompi tehdä, kun kädet ovat hiukan irti vartalosta ja jalat erillään. Ladatkaa kuvat tietokoneelle. Kuvia voi parannella tai muunnella erilaisten kuvankäsittelyohjelmien avulla (esimerkiksi Gimp). Tulostakaa kuvat valmiiksi paksummalle paperille tai leikatkaa ne tarkoin ääriviivoja myöten ja liimatkaa tukevalle paperille. Sitten vain suunnittelemaan itselle trendikkäitä asusteita. Valokuvan itsestä voi vielä hyödyntää tietokonekäsittelyllä monella tavalla. Istuttakaa itsenne erilaisiin maisemiin ja paikkoihin tai vaikka tunnetun hahmon tilalle, tai tulostakaa kuvanne ja liimatkaa se paperille. Maalatkaa teokselle haluamanne tausta ja muuta lisuketta. Kaikkien kuvat voi myös liimata yhteiselle alustalle, johon voi lisätä henkilöiden esittelyn ja niille voi keksiä puhekuplia yms. Taustat voi maalata tai leikata esimerkiksi lehdistä.