keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Se oli vaan läppä! Nimittelystä ja leimaamisesta

Elokuvassa mainitaan useaan otteeseen Lou Reed ja Velvet Underground. Välde kertoo: Lou Reed on laulanut avoimesti homoista. Valkoisen miehen miehisyys saa hyvin ansaitsemansa potkun suoraan munille. Kaikki urpot vihaavat homoja, koska pelkäävät sisällään asuvaa piilohomoa. Katukielessä homo tarkoittaa muutakin kuin homoseksuaalia eli melkein ketä tahansa epäilyttävällä tavalla poikkeavaa. (Röyhkä: Miss Farkku-Suomi, s. 39.)

Vuonna 1965 Reediä "hoidettiin" sähköshokkiterapialla biseksuaalisuuden vuoksi. Vuonna 1974 hän kirjoitti kokemuksestaan kappaleen Kill Your Sons ja rocktietokirjan Please Kill Me haastattelussa hän sanoi seuraavaa: "Kurkkuun tungettiin sellainen törppö, jotta potilas ei nielaisi kieltään, ja sitten ohimoille laitettiin elektrodit. Se oli siihen aikaan Rockland Countyn virallinen terapiamuoto homoseksuaalisten tuntemusten kitkemiseksi. Seurauksena tyyppi menettää muistinsa ja muuttuu vihannekseksi. Kirjojen lukeminen on käytännössä mahdotonta, koska sivulle seitsemäntoista päästyään pitää aloittaa koko opus alusta.

Huoraksi tai homoksi leimaaminen on usein mielivaltaista ja se voidaan kohdistaa melkein keneen tahansa tai mistä syystä tahansa. Tyttöä voidaan esimerkiksi huoritella sekä luonteenpiirteiden, kuten hiljaisuuden, kovaäänisyyden tai ronskiuden, että ulkoisen olemuksen, kuten pukeutumisen perusteella. Liiallinen naisellisuus tai korostettu poikamaisuus saattavat riittää tytön leimaamiseen. Nimittelyillä ei ole usein tekemistä todellisen seksikäyttäytymisen kanssa.

Lou Reedistä saa lisätietoa Röyhkän teoksesta The Velvet Underground ja Lou Reed. Like, 2007. ISBN 978-952-471-820-2.

  • Röyhkä kertoo kirjassaan homoksi haukkumisesta tai lestadiolaisesta, joka sai nimen lööki, kun erehtyi sanomaan, että sillä sipuli. Onko teille tuttua, että koulussanne tai nuorten kesken raja leikkimielisen kiusoittelun tai kiusaamisen välillä on häilyvä? Kuitataanko loukkaukset sanomalla, että se oli vaan läppä?
  • Haukutaanko tai nimitelläänkö teidän koulussanne ulkonäön tai jonkin luonteenpiirteen takia? Kuulostaako tutulta, jos esim. leimataan higariksi tai nörtiksi henkilö, jos pärjää koulussa tai haukutaan muuten vaan homoksi tai huoraksi?