keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Kauko Röyhkän tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Lauralle, Talo meren rannalla ja Paska kaupunki.

"Lauluntekstit on tarkoitettu laulettaviksi eikä luettaviksi. Siksi niitä ei oikeastaan pitäisi julkaista kirjallisessa muodossa. Kertosäkeet ja toistot saattavat vaikuttaa jankuttavilta, mutta ne ovat laulettavuuden kannalta oleellisia", Röyhkä kertoo. "Ihmisillä on monesti se harhakuva, että hienon lauluntekstin on oltava vakava ja ylevä. Tiedän omasta kokemuksesta, että luontevan rock'n'roll-sanoituksen tekeminen on suomeksi paljon vaikeampaa kuin balladin. Meillä ei ole kunnollista perinnettä siihen, ja suomen kielen sanat tuntuvat joskus liian pitkiltä verrattuina englannin sanoihin. Tai sitten juttu onkin siinä, että hyvää rock'n'roll-sanoitusta kirjoitettaessa pitää aivot jättää narikkaan."

  • Mitä tapahtumia, ilmiöitä tai kokemuksia Kauko Röyhkän laulujen sanoituksissa mainitaan? Mistä laulut kertovat? Mitä asiat nousevat sanoituksissa tärkeään asemaan.
  • Elokuvan tarina kertoo tunteista, tilanteista ja tapahtumista, joiden pohjalta Välde kirjoittaa lyriikoitaan. Tutustukaa Kauko Röyhkän laulujen sanoituksiin (esim. Cooperin testi, Paska kaupunki, Teiniunelma, Ainoa, Steppaillaan, Lauralle). Millaisia tarinoita niistä löydätte?

Jos nyt en niin en mene ollenkaan.

Olen koputtanut – tule avaamaan,

Oi Laura, Laura…

Ovi aukeaa.

Se on veljesi: "Laura, sait vieraita!"

Menen sisälle, kättelen vanhemmat.

Oi Laura, Laura,

Vapisen kuin kuumeessa.

Onnenpoika, onnenpoika.

(Ote kappaleesta Lauralle)

Tehtäväideoita:

  • Tehkää vuoropuheluita Röyhkän laulujen sanoitusten perusteella, tai kirjoittakaa niiden perusteella tarinoita.
  • Kirjoittakaa runoja etsimällä sanomalehdestä kiinnostava artikkeli. Viivatkaa mustalla tussilla yli kaikki turhat sanat. Jäljelle jääneet sanat kirjoitetaan runoksi.
  • Poimikaa yhdessä sanoituksista, lehdistä tai kirjoista kiinnostavia sanoja ja laittakaa ne yhteiseen koriin. Kun korissa on runsaasti sanoja, aloitetaan ketjutarina. Kukin saa vuorollaan kertoa yhteistä tarinaa lauseen verran siten, että korista poimitaan sana ja se pitää sisällyttää lauseeseen. Voitte myös leikata sanoja vain omaan laatikkoon ja kirjoittaa oman tarinan, johon sisällytätte poimimianne sanoja.
  • Kuunnelkaa musiikkia, esimerkiksi Röyhkän biisejä tai instrumentaalimusiikkia kuten jazzia. Käykää kirjoittamassa taululle tai yhteiselle isolle paperille 2-3 sanaa, joita kappaleista tulee mieleen. Kirjoittakaa kokoamienne sanoje pohjalta runoja tai pieniä tarinoita.