keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

Genom Tornedalen rinner Torne älv. Innan Finland slöts till Ryssland på 1800-talet, var Finland och Sverige samma rike och således hörde hela Tornedalens område till en stat. År 1809 blev Torne älv gränsen mellan Ryssland och Sverige. Då Finland blev självständigt blev älven gränsen mellan staterna Sverige och Finland.
 
Även om älven var en geografiskt tydlig gräns, betydde den inte det för människorna som bodde i trakten. Trafiken över älven var livlig och hus som tillhörde samma byar låg på älvens bägge stränder. Finska talades på bägge sidor om älven, tills finskan förbjöds på 1950-talet i byarna på den svenska sidan. På detta sätt försökte man försvenska de finskspråkiga. Finskan var förbjuden i skolorna fram till år 1958.
 
a. Fundera på hur förbudet att använda finska kom att påverka barnens liv i skolan och på fritiden? Vilka verkningar hade förbudet på bybornas liv i allmänhet?
 
b. Kommer ni att tänka på motsvarande situationer i dag, då en personer eller något folk blir “språkhandikappade”? Hur klarar de sig? Har du själv eller någon skolkamrat egna erfarenheter? Vilka?
 
c. Filmen är “tvåspråkig”. Begrunda dagens situation i vårt tvåspråkiga land. Vad betydertvåspråkighet i praktiken? Vilka känslor förknippas med det praktiska läget? Finns det fördomar? Intervjua någon från en annan språkgrupp än din egen. Hur skiljer sig era tankar från varann?
 
d. Försök med hjälp av drama ta reda på hur det känns att försöka sköta ärenden eller uttrycka känslor på ett språk man behärskar dåligt eller inte alls. Exempelsituationer: köp på järnvägsstationen en barnbiljett tur-retur till följande morgontåg, fråga om vägen, du letar efter batterier till din öronlappsstereo i affären, du vill varna en fotgängare för en ilsken hund bakom hörnet, berätta för en ny vän hur trevligt det vara att bli bekanta, berätta för läraren att du är glad då du har fått en hund, vunnit judomästerskapet, eller att du är ledsen över ett gräl eller något som hände på rasten, o. s. v.
 
e. Elina är “osynlig”. Är hon också ljudlös, ohörbar? Lyssnade någon på henne? Förstod någon vad hon ville säga? Hur lyssnade de vuxna på henne? Begrunda. Fundera också på vilken betydelse tystnaden, som användes mycket, hade för själva filmen.