keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Napapiirin sankarit

Ohjaus: Dome Karukoski

Käsikirjoitus: Pekko Pesonen

Näyttelijät: Jussi Vatanen, Jasper Pääkkönen, Timo Lavikainen, Pamela Tola, Kari Ketonen, Miia Nuutila

Tuotanto: Aleksi Bardy / Helsinki-filmi Oy

Maa ja vuosi: Suomi, 2010

Levittäjä: Sandrew Metronome Distribution Finland Oy

Kesto: 92 min.

Ikäraja: 12

Oppimateriaali on suunniteltu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin teemoja: Lappi ja lappalaisuus, elämänhallinta, opittu avuttomuus, mieskuva, miesten välinen ystävyys.

 

 

SYNOPSIS

Jannelta (Jussi Vatanen) ei onnistu oikein mikään. Kun avovaimo Inari (Pamela Tola) lähettää miehen ostamaan halpaa digiboksia, nekin rahat tulee juotua Kapun (Jasper Pääkkönen) ja Räihäsen (Timo Lavikainen) kanssa. Inarin mitta tulee täyteen, ja hän uhkaa muuttaa siltä seisomalta etelään. Janne säikähtää ja lupaa hankkia Inarille aamuun mennessä digiboksin.

Janne ystävineen heittäytyy mahdottomalta tuntuvaan seikkailuun. On hankittava rahaa bensaan ja digiboksiin sekä löydettävä kairan keskeltä kodinkoneliike, joka myisi kohtuuhintaisen perusboksin keskellä yötä. Yön aikana kaverukset joutuvat pistämään kaikkensa peliin yhden sähkölaitteen ja ennen kaikkea Jannen onnen eteen. Matkalla on monta muuttujaa aina tappajalesboista ja poliisiratsioista Inarin ex-poikaystävään Pikku-Mikkoon (Kari Ketonen) asti. Satoja kilometrejä ajettuaan, paleltuaan, tapeltuaan ja menetettyään useita autonovia he vihdoin, kukin tavallaan, löytävät jotain olennaista. Mutta riittääkö se Jannen parisuhteen pelastamiseen?

Dome Karukosken neljäs elokuva Napapiirin sankarit on seikkailukomedia ja romanttinen road movie halki Lapin ja suomalaisen miehen sielunmaiseman. Elokuvan pääosissa nähdään Jussi Vatanen, Jasper Pääkkönen, Timo Lavikainen ja Pamela Tola. Herkullisissa sivurooleissa esiintyvät Kari Ketonen ja Miia Nuutila.

Kirjallisuutta

  • Jokinen (toim.), 2003. Maskuliinisuuden rakentuminen populaarikulttuureissa. Tampere University Press.
  • Keltikangas-Järvinen, Liisa, 2009. Temperamentti, stressi ja elämänhallinta. WSOY.
  • JP Roos ja Eeva Peltonen (toim.), 1994. Miehen elämää. SKS.

Oppimateriaalin on laatinut TM, HuK Oscar Ortiz-Nieminen.
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino
.

Materiaali on julkaistu vuonna 2010. Linkit on tarkistettu 4.7.2014.

 

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Napapiirin sankarit

Jannelta (Jussi Vatanen) ei onnistu oikein mikään. Kun avovaimo Inari (Pamela Tola) lähettää miehen ostamaan halpaa digiboksia, nekin rahat tulee juotua Kapun (Jasper Pääkkönen) ja Räihäsen (Timo Lavikainen) kanssa. Inarin mitta tulee täyteen, ja hän uhkaa muuttaa siltä seisomalta etelään. Janne säikähtää ja lupaa hankkia Inarille aamuun mennessä digiboksin.

Janne ystävineen heittäytyy mahdottomalta tuntuvaan seikkailuun. On hankittava rahaa bensaan ja digiboksiin sekä löydettävä kairan keskeltä kodinkoneliike, joka myisi kohtuuhintaisen perusboksin keskellä yötä. Yön aikana kaverukset joutuvat pistämään kaikkensa peliin yhden sähkölaitteen ja ennen kaikkea Jannen onnen eteen. Matkalla on monta muuttujaa aina tappajalesboista ja poliisiratsioista Inarin ex-poikaystävään Pikku-Mikkoon (Kari Ketonen) asti.

Satoja kilometrejä ajettuaan, paleltuaan, tapeltuaan ja menetettyään useita autonovia he vihdoin, kukin tavallaan, löytävät jotain olennaista. Mutta riittääkö se Jannen parisuhteen pelastamiseen?

Dome Karukosken neljäs elokuva Napapiirin sankarit on seikkailukomedia ja romanttinen road movie halki Lapin ja suomalaisen miehen sielunmaiseman.

Ohjaaja Dome Karukoski (s. 1976) on aikaisemmilla ohjaustöillään Tyttö sinä olet tähti (2005), Tummien perhosten koti (2008) ja Kielletty hedelmä (2009) tehnyt huiman läpimurron maamme arvostetuimpien elokuvantekijöiden joukkoon. Napapiirin sankareissa Karukoski tekee jälleen yhteistyötä menestyksekkään esikoiselokuvansa Tyttö sinä olet tähti (2005) käsikirjoittajan Pekko Pesosen kanssa. Elokuvan on tuottanut Helsinki-filmi ja levittää Sandrew Metronome Distribution Finland.

Julkaisuvuosi:
2010
Pituus:
92 min.
Genre(t):
Levittäjä:
Sandrew Metronome Distribution Finland Oy
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Dome Karukoski
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Jussi Vatanen, Jasper Pääkkönen, Timo Lavikainen, Pamela Tola, Kari Ketonen, Miia Nuutila
Nimi ruotsiksi:
Lappland Odyssé