keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuvan kertomuksen näyttämönä on pohjoinen Lappi. Lappi on maantieteellisesti Fennoskandian pohjoisin osa, joka ulottuu neljän valtion alueelle.  Suomessa Lappi voidaan määritellä myös maamme pohjoisimmaksi maakunnaksi, joka muodostuu historiallisesta Lapin maakunnasta sekä eteläisemmästä Peräpohjolasta. Lappi on harvaan asuttu ja etäisyydet ovat pitkät.  Alueella elävät niin saamelaiset kuin lappilaiset. (Lähde Wikipedia: Lappi)

 

Mielikuvia Lapista

1. Voit ryhmäsi/luokkasi kanssa miettiä millaisia mielikuvia Lappi teissä herättää.
Onko joku teistä joskus käynyt tai asunut siellä? Millainen luonto Lapissa on? Millaista siellä on asua ja elää? Millaiset ihmisiä Lapissa asuu? Onko Lappi ollut viimeaikoina esillä uutisissa? (Niille teistä, jotka asutte Lapissa: voitte miettiä millaisia käsityksiä ihmisillä Lapista on, jotka eivät sitä kunnolla tunne.) Kootkaa mielikuvanne talteen esimerkiksi iskulauseina joko ennen elokuvan katsomista tai sen jälkeen. Voitte esimerkiksi myös suunnitella ja tehdä Lappi-aiheisia mainoksia.

2. Mitkä Lappi-mielikuvistanne vahvistuivat katsottuanne elokuvan? Avasiko elokuva jotain uusia käsityksiä Lapista tai sen asukkaista? Mitä luotettavaa tietoa elokuva voi ylipäänsä antaa tietystä alueesta tai sen ihmisistä?

3. Mitä eroa on sanoilla lappalainen ja lappilainen?

Helppoja Lappi-aiheisia tehtäviä

1. Ottakaa esiin Suomen kartta ja tutkikaa siinä Lappia: Miltä se vaikuttaa muuhun Suomeen verrattuna? Mitä jokia, järviä ja tuntureita siellä on? Voitte myös etsiä elokuvassa esiintyviä paikkoja ja paikkakuntia, kuten esim. Rovaniemi, Kolari, Yllästunturi, Äkäslompolo ja Tornio ja yrittää hahmotella kartan avulla elokuvan juonen kulkua.

2. Miltä Lapin murre kuulosti? Millaiset ilmaisut tai sanat tuntuivat erikoisilta? Millaista murretta itse puhut? Jos olet kotoisin Lapista, niin miltä muiden puhumat murteet kuulostavat omaan korvaasi?

3. Voitte luokkanne tai ryhmänne kanssa pelata Älypään Lapinmurre-visaa täällä tai tutustua Lapin eri murteisiin, sanoihin ja ääntämistapoihin täällä

 

Haastavia Lappi-aiheisia tehtäviä

Tilastokeskuksen Internet-sivuilta voi lukea artikkeleita ja hakea tilastoja alueittain. Lappi-aiheista tietoa löytyy esimerkiksi tästä linkistä

Voitte verrata luokkanne kanssa tilastotaulukoita ja artikkeleita elokuvassa esiintyneeseen Lappi-kuvaan: mitä yhteistä voitte havaita? Mitä eroja löytyi? Löytyykö artikkelista tai tilastosta jotain tietoa, mikä ei ilmennyt elokuvasta?  Löydä artikkelista ja tilastosta 3-5 asiaa tai ilmiötä, jotka esiintyivät mielestäsi elokuvassa.

Voitte vilkaista myös Suomen Kirjallisuuden Seuran kieli- ja identiteetti –oppimateriaalia, jossa on tarkemmin esitelty murteiden merkitystä identiteetin rakentamisen kannalta.