keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Mihin rahat, aika ja tahdonvoima riittävät?

Elokuvan juoni voidaan kiteyttää Inarin pyyntöön ostaa halvan digiboksin vuorokauden sisällä. Jannella tuntuu kuitenkin 50 euroa ja 24 tuntia kuluvan kaikkeen muuhun.  Inarille digiboksi on periaatekysymys, jonka merkitystä Janne ei aivan heti ymmärrä. Janne tarttuu tehtäväänsä verkkaisesti, kunnes Inari paljastaa olevansa raskaana. Missä määrin Inari ja Janne ovat sitoutuneet toisiinsa? Kumpi ottaa toisen osapuolen paremmin huomioon omissa päätöksissä? OvatkoInarin ja Janne onnellisia? Miten itse ratkaisisit heidän ongelmansa? Ovatko Inari ja Janne onnellisia?

Mihin ja miten kannattaa rahojansa ja aikaansa käyttää? Omien raha-asioiden kanssa painiskeleminen ei ole aina aikuisillekaan helppoa. Jannella rahat menivät kaljoitteluun ja aika sähläämiseen. Miten Jannen olisi kannattanut alun perin toimia? Miksi hän teki kuin teki? Millaisten keinojen avulla voi oppia hallitsemaan rahankäyttöä ja ajankulkulkua?

Matkabudjettisuunnitelma
Pyydä luokkasi/ryhmäsi jäseniä suunnittelemaan budjetti vuorokauden kestävälle matkalle joko yksin tai pienemmissä ryhmissä. Käyttäkää Internetiä tai muistianne hyväksi hintoja arvioitaessa.
Voitte miettiä seuraavia asioita: Paljonko matkustaminen kohteeseen maksaa? Mistä matkan hinta riippuu? Miten kohteessa yövytään? Entäpä kuinka paljon maksavat ruokakustannukset? Kumpi on edullisempaa ravintolassa syöminen vai omien eväiden tekeminen? Mitä pitää maksaa, jos haluaa käydä reissullaan tekemässä jotain hauskaa tai mukavaa? Paljon on varattava aikaa siirtymisiin ja liikkumiseen? Mistä menoista voi säästää ja mistä ei? Jos tällaisen reissu oikeasti tehtäisi, niin mistä saisit siihen rahat? Onko matkustaminen halpaa vai kallista?

Voit tutustua myös Kuluttajaliiton lapsille ja nuorille tarkoitetuille nettilinkkeihin:

Talousaapinen (oppimateriaaleja, tietoa, pelejä)
Valtti (nuorten taloustietopankki)

Tietoa kuluttamisesta ja kotitalouden luotsaamisesta löytyy myös elokuvan Väärät juuret oppimateriaalista.

 

Napapiirin sankarit oman elämänsä herroina

Elokuvan juonen kannalta keskeisiksi elementeiksi nousivat neljän lappilaisen sankarin, Jannen, Kapun, Räihäsen ja Pikku-Mikon elämänpolut. Heillä jokaisella on omat lähtökohtansa, haasteensa ja haaveensa. Voit jakaa luokkasi/ryhmäsi neljään ja antaa tehtäväksi laatia eräänlainen luonne- ja persoonaprofiili kullekin sankarille. Profiilien tekemisessä saa käyttää mielikuvitusta: jokaiselle hahmolle voidaan kehittää symboli, kuten esim. pipo, auto, digiboksi jne., jonka yhteyteen voidaan rakentaa eräänlainen miellekartta. Voitte miettiä tehtävässä seuraavia kysymyksiä:

–          Millainen ihminen Napapiirin sankari x on?

–          Millainen elämänasenne Napapiirin sankari x:llä on ja miksi?

–          Miten Napapiirin sankari x tulee toimeen läheistensä kanssa?

–          Miten kyseisen Napapiirin sankarin elämänpolku kehittyy elokuvan etenemisen aikana?

Elokuvan keskeiseksi teemaksi nousee miesten kyky hallita omaa elämäänsä eli saavuttaa sellainen tunne, että he itse haluavat ja pystyvät vaikuttamaan oman elämäänsä.

Opiskelijoiden tukikeskuksen Nyyti ry:n Internet-sivuilla elämänhallinnan käsite on määritelty seuraavalla tavalla:

”Elämänhallinta on tunne, henkinen voimavara, joka edistää selviämistä stressitilanteista, kiireestä, kovista aikapaineista ja erilaisista vastoinkäymisistä. Se on myös uskoa itseen, kykyä ja tahtoa tehdä valintoja sekä sopeutua ja selviytyä erilaisissa elämäntilanteissa. Elämän kokeminen mielekkäänä, merkittävänä ja ennakoitavana on osa elämänhallinnan tunnetta kuten ovat myös elämänarvot, itsetunto ja käsitys siitä millainen olen.

Hyvää elämänhallintakykyä on ihmisellä, joka suhtautuu itseensä myönteisesti. Hän pystyy luomaan elämälleen mielekkäitä tavoitteita, omistautuu asioilleen ja ponnistelee tavoitteidensa saavuttamiseksi. Kun elämänhallinnan tunne on vahva, ihminen kokee voivansa hyvin. Hän ei stressaannu, masennu tai ahdistu kohtuuttomasti muutostilanteiden, vastoinkäymisten tai muiden stressaavien elämäntilanteiden kohdatessa.

Mahdollisuus vaikuttaa kulloinkin elämään liittyviin asioihin, toisilta saatu rakentava palaute, arvostus, perheen ja läheisten ihmisten tuki ovat verraton apu elämänhallinnan tunteen vahvistumisessa. Taloudellisilla seikoilla ja yhteiskunnassa vallitsevilla olosuhteilla on myös suuri merkitys elämänhallinnassa. Ne luovat mahdollisuudet ja rajat itse kunkin toiminnalle.”

1. Pohtikaa elokuvaa elämänhallinnan näkökulmasta mitkä tekijät lisäävät tai vähentävät elokuvan hahmojen Jannen, Inarin, Kapun, Pikku-Mikon ja Räihäsen elämänhallinnan tunnetta.  Millaisia millaiset kokemukset tai tapahtumat muuttavat elokuvan hahmojen tunnetta oman elämän hallinnasta? Miten elämänhallintaa voidaan yleisesti ottaen kohentaa? Mihin asioihin voi omassa elämässään vaikuttaa ja mihin ei? Miten voi oppia elämään sellaisten ikävien asioiden kanssa joihin itse ei voi vaikuttaa?

2. Pohdi elokuvaa Napapiirin sankarit opitun avuttomuuden näkökulmasta. Ilmeneekö elokuvassa mielestäsi opittua avuttomuutta? Jos ilmenee, niin mistä se johtuu? Miten opitusta avuttomuudesta päästään elokuvassa eroon? Miten opitun avuttomuuden kokemuksen voi välttää? Miten voidaan auttaa ihmistä jolla on opitun avuttomuuden tunne jollain elämänsä osa-alueella?