keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Kuva: Joonas Pulkkanen

Neiti Aika –dokumenttielokuvassa vanhoilla esineillä on suuri kerronnallinen merkitys. Elokuvan alussa tunnistettavista esineistä nähdään otoksia, mutta niihin ei liitetä minkäänlaista tunnelatausta. Vähitellen etenkin Sirkka-Liisan päiväkirjan löydyttyä esineiden kerronnallinen merkitys kasvaa. Ne toimivat välineinä henkilöhahmon rakentamisessa eli Sirkka-Liisan persoonan luomisessa.

1. Mitä mieltä olet, voiko ihmiseen tutustua esineiden kautta?

2. Muistele esineitä omassa kodissasi/huoneessasi ja mieti, miten ja kuinka paljon ne kertovat sinusta.

3. Valitse yksi esine, jonka omistat ja joka kertoo sinusta parhaiten. Perustele.

Myös fiktioelokuvassa esineillä on tärkeä kerronnallinen rooli sekä tarinan kuljettamisessa että näyttelijäntyössä. Leikkauksen ansiosta esineet voivat yksinäänkin kuljettaa tarinaa eteenpäin kohtauksesta toiseen. Näyttelijä puolestaan rakentaa henkilöhahmoansa myös hyödyntämällä erilaisia kerronnallisesti merkittäviä esineitä.

4. Kuvakäsikirjoitustehtävä

Rakenna lyhyt mielikuvituksellinen tarina. Luo viiden ruudun kuvakäsikirjoitus, jossa jokin valitsemasi esine kuljettaa tarinaa ruudusta ruutuun. Kuvakäsikirjoituksessa voi olla yksi tai useampi henkilöhahmo ja yksi tai useampi esine. Esine voi näkyä myös yksinään jossakin ruudussa, sillä sitä edeltävät ja sen jälkeen tulevat ruudut antavat sille halutun merkityksen. Käytä mielikuvitustasi ja luovuuttasi.