keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Neiti Aika on dokumenttielokuva Sirkka-Liisa Miettisestä, joka kuoli ilman omaisia 98-vuotiaana Helsingin Kisakylässä. Ohjaaja Elina Talvensaari sattui ostamaan hänen asuntonsa, ja sai sen mukana naisen koko irtaimiston lankarullista perhealbumeihin. Ei ollut ketään, joka olisi halunnut ne itselleen. Elinaa kauhistuttaa heittää tavarat pois, koska silloin viimeisetkin merkit naisen elämästä ovat mennyttä. Hän päättää muistaa naisen.

Tavaroiden, kirjeiden ja valokuvien avulla Elina alkaa tutkimaan, kuka tämä mysteerinainen oli. Pikkuhiljaa hänen pitkän elämänsä tapahtumat alkavat avautua. Yhdistämällä tavaroiden kertomaa tietoihin Sirkka-Liisan elämästä Elinalle alkaa selvitä mikä Sirkka-Liisan elämässä on ollut tärkeää. Sirkka-Liisa alkaa tuntua niin läheiseltä, että lopulta osat vaihtuvat: se onkin Sirkka-Liisa, joka kertoo mikä Elinan omassa elämässä on tärkeää.

Neiti Aika yhdistelee elämänkerrallista materiaalia poeettiseen tarinankerrontaan. Lopputulos on kunnianosoitus Sirkka-Liisan elämälle – ja pohdinta ajan kulusta. Siitä kuinka aika tekee asioista ainutlaatuisia, mutta lopulta vie meidät kaikki unohdukseen.

Elokuvan ohjaajan Elina Talvensaaren haastattelu Kelaamossa.

Elokuvan tuottajan Emilia Haukan haastattelu Kelaamossa.
 

Ohjaajan sana

"Kun astuimme sisään Sirkka-Liisa Miettisen asuntoon Koskelantiellä, tuntui, että aika olisi pysähtynyt. Asunto oli täynnä merkkejä jonkun elämästä, mutta itse elämä oli poissa. Sirkka-Liisan elämä oli päättynyt. En ole ikinä aikaisemmin kokenut ajan kulumista niin konkreettisesti. Tuntui, että ensi kertaa ymmärsin kuoleman merkitsevän ajan loppumista.

Erityisen hankalaa oli katsoa valokuvia menneistä ajoista. Ne olivat niin täynnä elämää, ja nyt sitä ei enää ollut, vain ne valokuvat olivat. Ja että olimme ajatelleet heittää ne pois. Miten niin voisi tehdä, kun mitään muuta ei enää ollut jäljellä siitä lämmöstä ja tunteista, joita Sirkka-Liisankin elämä oli ollut täynnä?

Nuo kokemukset ajan rajallisuudesta tekivät hengittämisestä hankalaa. Ajatus kaiken katoamisesta oli niin kauhea, että yritin kaikin keinoin saada Sirkka-Liisan pysymään tässä maailmassa pidempään. Ajattelin että se onnistuisi, jos vain pystyisin muistamaan hänet. Niinpä ryhdyin ottamaan hänestä selvää.

Selvitystyö oli usein turhauttavaa, koska mitään ratkaisevaa tai dramaattista ei juurikaan löytynyt. Vain tavallisia elämän tapahtumia. Mutta oudolla tavalla juuri tämä tavallisuuden kaiveleminen, yhden tavallisen elämän näkeminen alusta loppuun olikin kaiken avain. Tajusin, että elämä – ihan kaikkien elämä – koostuu arkipäiväisistä hetkistä. Sellaisista, jotka eivät tunnu lainkaan merkittäviltä, ennen kuin ne eräänä päivänä ovat ohitse. Ja tämä sai minut katsomaan asiaa uudesta näkökulmasta: ei olekaan niin merkittävää mitä ehtisi, tai mitä joku muistaisi, vaan merkittävää on vain se mitä kokisi. Se millaisia päiviä eläisi. Elämää olisikin ehkä parempi katsoa sisältäpäin ja yrittää elää ne hetket jotka meillä on. Olla tähyilemättä aina joihinkin toisiin hetkiin, menneisiin tai tuleviin.

Sen kotini nainen, Sirkka-Liisa minulle opetti."

– Elina Talvensaari

Ohjaajan biografia

Elina Talvensaari (s.1978) on kulkenut dokumenttielokuvien pariin sosiologian ja antropologian kautta. Tämä näkyy usein hänen elokuvissaan tarkkailevana katseena, joka tekee näkyväksi omat ajattelutapamme ja arvomaailmamme. Talvensaari on valmistunut Taiteen maisteriksi Aalto yliopiston Elokuva- ja lavastustaiteen laitokselta.

Hänen lyhytelokuvansa Miten marjoja poimitaan (2010) sai ensi-iltansa 67. Venetsian elokuvajuhlilla, ja oli ehdolla Euroopan parhaaksi lyhytelokuvaksi vuonna 2012. Dokumenttielokuva on Elinalle työkalu, jonka avulla hän voi yhdistää tavallisuutta ja poeettisuutta, ja nähdä se, mikä arjessa jää helposti huomaamatta. Talvensaaren teoksia on esitetty myös taidegallerioissa ja -museoissa. Luova dokumenttielokuva on hänelle rakkain tapa käsitellä ja välittää maailmasta.

Filmografia:

2019              Neiti Aika

                      Ensi-ilta IDFA 22.11.2019, Keskipitkien dokumenttien kilpasarja

        Kotimaan ensi-ilta DocPoint 27.1.2020

        Kriitikoiden palkinto, Docpoint 2020

        Tampereen elokuvajuhlat, Kotimainen kilpasarja, 2020

2016              Puhtaus ja vaara

                      Kriitikoiden palkinto, DocPoint 2016

2010              Miten marjoja poimitaan

                      Ensi-ilta 67. Venetsian elokuvajuhlat

                      European Film Awards ehdokas 2012, Paras lyhytelokuva

                      20 festivaalipalkintoa, mm. Paras dokumenttielokuva Tampereen elokuvajuhlat,

                      Grand Prix Uppsalan International Short Film Festival 2011

                      Paras lyhytelokuva Bratislava International Film Festival 2011