keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. Nukkumatti

a. Nukkumatilla on muitakin nimityksiä, kuten Unijukka, Unimatti jne. Minkälaiseksi te kuvittelette Nukkumatin? Piirtäkää hänestä kuvia ja vertailkaa niitä keskenään. Milllaisia kuvia olette nähneet hänestä esim. kirjoissa? Googlen kuvahaun kautta voi käydä tutkimassa eri versioita hänestä.

Mitä yhteistä kaikissa Nukkumattihahmoissa on?

b. Pohtikaa, mistä mielikuva Nukkumatin ulkonäöstä on muodostunut? Esim. Sininen uni -laulussa lauletaan tossuista, sinisestä lakista ja vyöstä. (Liite 1) Monet ovat myös nähneet Pikku Kakkosessa esitetyn nukkeanimaation, jossa Nukkumatilla kädessä unihiekkapussi ja leuassa pujoparta.

2. Joka ilta kun lamppu sammuu…

a. Elokuvassa ’saavutetaan nukahtamispiste’ lampaita laskemalla? Millaisia ovat nukkumaanmenoajat teidän perheessänne? Montako tuntia nukutte yössä? Huvittaako aina mennä ajoissa nukkumaan?

b. Tutussa lastenlaulussa lauletaan: Jos Känkkäränkkä tulee iltaisin, ei lapset pysty nukkumaan, koska Nukku-Matti pelkää Känkkäränkkää ihan tosissaan.

Miltä tuntuu, jos ei saa unta.Millaista on unettomuus? Onko helppoa saada kiinni unen päästä? Minkälaisia asioita teette joka ilta ennen nukkumaan menoa? Millaisia hyviä keinoja teillä on, jos ei uni tulekaan heti?

Ennen vuoteeseen menoa samanlaisina toistuvat rituaalit tuovat turvallisuuden tunnetta ja rauhoittavat. Millaiset asiat helpottavat nukahtamista tai unen päästä kiinni saamista? Esim. tuttu unilelu, iltasatu tai –laulu tai –rukous, lasketaan lampaita, unisukat.

Oletteko kuulleet, että joku kävelee unissaan tai puhuuko joku unissaan?

Elokuvan katsomisen jälkeen

1. Nukkumatin taustaa

a. Nukkumattion kansansatujen hahmo, joka heittää unihiekkaa lasten silmiin, niin että lapset hierovat silmiään ja tulevat unisiksi. Nukkumatti esiintyy myös Tapio Rautavaaran laulussa Sininen uni ja elokuvassa Goodbye Lenin! (Wolfgang Becker, 2003). Nukkumatti kuvataan pienikokoiseksi, ja hänen varusteisiinsa kuuluu yleensä sateenvarjo.

Nukkumatti-animaatio ( saks. Sandmännchen) on itäsaksalaista alkuperää, ja se oli mukana Pikku Kakkosessa alusta alkaen. Animaatio toteutettiin aluksi stop motion -tekniikalla, jossa nukkea liikutetaan hieman jokaisen kuvan välissä. Vuodesta 1999 Nukkumattia on tehty filmimanipulaation ja kuvankäsittelyn keinoin, ja se sai omat kotisivut. Nukkumatti saapui Pikku Kakkosen alussa paikalle aina erilaisella kulkuneuvolla. Ohjelman lopussa näytetään, kuinka Nukkumatti heittää kameraa kohti unihiekkaa saadakseen lapset nukahtamaan, ja poistuu sen jälkeen paikalta samalla kulkuneuvolla, jolla saapuikin.

Ohjelmaa oli aluksi kaksi versiota, joita tehtiin molemmilla puolilla jaetun Saksan rajaa. Länsisaksalainen Nukkumatin tervehdys lapsille oli Sender Freies Berlin -yhtiön lähetys joulukuussa 1959. 22. marraskuuta 1959 samanlainen sarja alkoi Saksan demokraattisen tasavallan televisiossa. Hahmon suunnitteli Gerhard Behrendt. Suomessa alkuperäisen saksalaisen laulun tilalle liitettiin 1972 Jukka Siikavireen säveltämä, sanoittama ja esittämä laulu Unihiekkaa”. Ks.Liite 1. Nukkumatti – seikkailu unimaassa- elokuvan lopputekstien yhteydessä laulun esittää Mikko Kuustonen.

Koska DDR oli osa itäblokkia, sai Nukkumatti paljon vaikutteita sosialismista. Nukkumatti ei koskaan vieraillut Saksan liittotasavallassa tai muissa länsimaissa. Useissa animaatioissa näkyy DDR:n vaakunassa esiintyneet harppi ja vasara. Taustan miljöössä näkyi muitakin sosialistisia tunnuksia ja juhlallisuuksia. Nukkumatin katsotaan myös ottaneen kantaa maan kansalaisten matkustusrajoituksiin. Eräässä animaatiossa hän liitelee riippuliitimellä, mikä oli DDR:ssa kiellettyä. Animaatioissa esiintyi kolmannen maailman ihmisiä ja niissä korostettiin kansojen ja kulttuurien välistä solidaarisuutta.

Kylmän sodan loppumisen jälkeen Nukkumatti-animaatio kuvasti muuttunutta yhteiskunnallista tilannetta. Nukkumatti esimerkiksi liitettiin eräässä animaatiossa Kolumbukseen, joka oli löytämässä Amerikan. Nukkumatti-animaatioita on valmistettu jo 350, ja jatko-osia tehdään yhä. (Lähde: Wikipedia, www.nukkumatti.net.)

Nukkumatti on yhä suosittu hahmo Saksassa. Hän täytti juuri 50 vuotta. Seuraavan osoitteen kautta voi etsiä Nukkumatin pelejä. Hänet voi esimerkiksi pukea valitsemansa maan jalkapallomaajoukkueasuun ja leikkiä rangaistuspotkukisaa hänen kanssaan.

http://www.sandmann.de/spiele/spielen/index.html

2. Nukkumatti

a. Miten elokuvan kuvaama Nukkumatti vastaa omia mielikuvianne Nukkumatista? Mitä uutta elokuva kertoi hänestä. Kyselkää vanhemmiltanne, kuka muistaa ’Pikku Kakkosen’ Nukkumatin ja Lasse Pöystin hyvän yön sadut? Keväällä 2011 Nukkumatti- hahmo palaa TV2 lastenohjelmiin.

b. Sommitelkaa ja liimatkaa säkkikankaalle Nukkumatti unimaassa tai matkalla jonnekin. Nukkumatin asusteeksi ja unihiekkapussiksi tarvitaan kangasta esim huopakangasta, karvaa, lankaa, nappeja ja tikkuja yms. liimattavaa materiaalia.

c. Nukkumatin kulkulaite

Nukkumatin kotisivuilla kerrotaan, että Nukkumatti saapui ’Pikku Kakkosen’ alussa paikalle aina erilaisella kulkuneuvolla. Hänen kulkuvälineitään olivat mm. helikopteri, rullaluistimet, resiina, reki, vuoristorata ja avaruusalus.

Suunnitelkaa Nukkumatille kulkupeli. Piirtäkää se lentämään kaupungin tai vaikkapa oman kotitalonne ylle.

Rakentakaa Nukkumatin kulkuhärveli erilaisista kierrätysmateriaaleista. Voitte käyttää myös liisteriä ja sanomalehtisuikaleita tai selluvillaa menopelin muovailuun. Maalatkaa se lopuksi pulloväreillä.