keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Nukkumatti-elokuvan voidaan katsoa edustavan useita eri lajityyppejä. Karkeasti määritellen voisi sanoa, että tarina, jonka keskeisenä roolihahmona on jokin satuhahmo ja ainakin osa tapahtumista sijoittuu mielikuvitusmaailmaan, tässä unimaailmaan, edustaa fantasiaa.

Tarinan rakenne voi myös määrittää sen lajityyppiä. Nukkumatti-tarina rakentuu matkan tekemiseen, paikasta toiseen siirtymiseen erikoisella kulkuvälineellä, mikä on tyypillistä road movielle.  Lopuksi tarinan muoto ja se, miten elokuva on tehty, määrittää myös sen lajityyppiä. Tässä elokuvassa on yhdistetty live action-kuvausta eli näytelmäelokuvaa, jossa on oikeita näyttelijöitä sekä perinteistä nukkeanimaatiota.

Fantasian määrittelyä

Fantasiaa ovat erilaiset yliluonnolliset asiat, jotka voivat tapahtua joko realistisesti kuvatussa maailmassa tai fantasialle luodussa maailmassa. Fantasiamaailmalle tyypillisiä ovat erilaiset ovet, portit, tms, joiden kautta siirrytään maailmasta toiseen.Toinen maailma eli fantasian maailma voi olla; maa jossain kaukana, toinen planeetta, saari, maanalainen tai vedenalainen maailma, kuvan tai esineen sisäinen maailma, peilintakainen maailma, rinnakkaismaailma.

Henkilöt ovat mielikuvitusolentoja. Henkilöillä on yliluonnollisia kykyjä ja taikavoimia tai – esineitä apunaan. Fantasiassa sankarilla on yleensä jokin tehtävä, jossa hänen on asetuttava pahaa vastaan. Sankari on usein orpo, pienikokoinen tai muuten syrjitty.

Esimerkkejä fantasiakirjoista: Rowling: ’Harry Potter’-sarja, Kontio: ’Keväällä isä sai siivet’, Lindgren: ’Mio, poikani Mio’ ja ’Veljeni Leijonamieli’, Travers: ’Maija Poppanen’, Ende: ’Taru sormusten herrasta’ ja ’Tarina vailla loppua’. Tunnetteko muita?

Fantasian ja toden eroista

Fantasian maailmassa tapahtuu ihmeitä, on taikuutta ja yliluonnollisia tapahtumia, toisin kuin todellisessa maailmassa. Fantasiatarinoihin liittyy myös maagisia olentoja, kutenkeijuja, kentaureja, peikkoja ja haltioita.

Fantasiassa, kuten saduissakin seikkaillaan poissa arkitodellisuudesta ja niissä hyvä ja paha taistelevat keskenään. ”Fantasiakertomuksen magia ei voi olla kaikkivoipaa ja rajoittamatonta, vaan sillä on oltava säännöt, jotka on tehtävä lukijalle selväksi. Esimerkiksi velhot eivät tyypillisesti voi tehdä useita loitsuja päivässä, vaan he väsyvät siitä fyysisesti. Sen lisäksi joissain kertomuksissa he eivät voi pitää mielessään kuin tietyn määrän loitsuja. Jos velhot pystyisivät loitsimaan satoja tulipalloja päivässä, heistä tulisi kaikkivoipia, lähes jumalan kaltaisia olentoja, mikä olisi pidemmän päälle hyvin tylsää. Velhot ovat kuitenkin ihmisiä, joten heillä pitää olla myös inhimilliset heikkoudet. Kertomuksen sisäinen logiikka on tärkeintä tarinan uskottavuuden kannalta.”
Lähde ja lisätietoa: Katja Kontturi ”ALUSSA OLI PTAH, JA PTAH LOI TAIVAAN, MAAN JA MERET.”

a. Miten elokuvassa siirrytään todellisesta maailmasta fantasiamaailmaan? Miksi elokuvassa kutsutaan todellista maailmaa entä fantasiamaailmaa?

Majakan valosilta Valvemaan ja Unimaan välillä on reitti, jota pitkin siirrytään maailmasta toiseen eli silta fantasian ja toden välillä.
Kuvatkaa majakan valosilta Valvemaan ja Unimaa välillä esim. maalaten.

b. Millainen on elokuvan Unimaa? Miten se eroaa todellisesta maailmasta? Mikä Unimaassa on mahdollista mikä Valvemaassa taas ei olisi mahdollista?

Taiteilkaa Unimaa vesivärein ja repimistekniikalla. Tehkää kollaasi silkkipaperista, värjätystä sanomalehdestä yms. Mielikuvaa tai muistikuvaa voi täydentää ihmettelemällä elokuvan trailerin kertomaa: Paperista revittynä aaltoileva meri, sateenvarjomeduusat, maailman värit.

Maalatkaa eri sinisen sävyillä yöllinen metsä puunrunkoineen, varjoineen yms.

c. Elokuvassa on yhdistetty nukkeanimaatiota sekä näytelmäelokuvaa. Keskustelkaa, millaisia asioita tarinassa kerrotaan nukkeanimaation keinoin, entä näytelmäelokuvan keinoin?
Animaatiolla kuvataan unimaailmaa ja sen satuhahmoja, näytelmäelokuvalla todellista/ valvemaailmaa.

Millä tavoin elokuvassa siirrytään eri kerrontatavasta toiseen?
Majakan valosillan kautta

d. Road movie ('tie-elokuva') on elokuvan lajityyppi. Nimityksellä tarkoitetaan elokuvaa, jossa tietä pitkin taitettu matka on juonen kannalta merkittävä. Elokuvan sankarit ovat matkalla, esim. pakomatkalla. He matkustavat paikasta toiseen ja kohtaavat erilaisia ihmisiä, ilmiöitä ja joutuvat seikkailuihin. Elokuvan juoni on selkeästi jaettu episodeihin matkan etappien muodossa.

Henkilöt kohtaavat matkallaan usein myös vastoinkäymisiä, jolloin heidän keskinäiset suhteensa joutuvat punnituksi. Matkan tapahtumat ovat tällaisessa elokuvassa määränpäätä tärkeämpiä. Esim. ’Little Miss Sunshine’ (USA 2006) ’Thelma & Louise’ (USA 1991). ’Risto räppääjä ja polkupyörävaras’ Lähde: Wikipedia

Millaisia road movien tunnusmerkkejä Nukkumatti-elokuvassa on?

e. Elokuvan jännittävät tapahtumapaikat

Majakka on herkullinen tapahtumapaikka fantasia- tai seikkailuelokuvalle. Miksi? Millaisia mielenkiintoisia kuvauspaikkoja keksisitte elokuville? Millaisissa paikoissa kuvaisitte jännityselokuvan, rakkauselokuvan, salapoliisitarinan, urheiluelokuvan, satuelokuvan tms.

Elokuvassa Miko asuu perheineen majakassa. Mitä ovat majakat? Mihin niitä tarvitaan?

Minkä nimisiä majakoita tunnette Suomessa? Muistatteko kirjallisuudesta majakka-aihetta?
Esim. Jansson: ’Muumipappa ja meri’,Blyton: ‘Viisikko vanhassa majakassa’, Laurell: ‘Suomen majakat’ ja kolme muuta majakka-aiheista kirjaa, Mikkanen: ’Majakat, ohoi!’

Kuvitelkaa, millaista olisi asua majakassa.

Piirtäkää majakka mallista. Googlen kuvahaulla saa hienoja kuvia majakoista.