keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Aprillipäivää vietetään Suomessa vuosittain 1. huhtikuuta. Aprilli tulee englanninkielen sanasta April, joka tarkoittaa huhtikuuta. Päivää ei normaalisti merkitä virallisiin kalentereihin eikä se ole liputuspäivä, koska päivä halutaan pitää yllätyksellisenä.

Aprillipäivän perinteisiin kuuluu leikkimielinen juksaaminen. Juksaamisen jälkeen huijauksen kohteeksi joutuneelle tulee kuitenkin ilmoittaa, että kyseessä on ollut jekku tai pila. Usein tästä puijaamisesta ilmoitetaankin lorulla: ”Aprillia, aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle!”. Juksaamisesta ei aprillipäivänä kuulu suuttua, mutta pilojen kuuluu myös olla sellaisia, etteivät ne loukkaa tai suututa ketään.

Aprillipäivänä useat mediat kuten sanomalehdet ja myös yritykset pyrkivät höynäyttämään yleisöään, joten aprillipäivänä kannattaa olla erityisen tarkkana ja kriittinen sen suhteen, mitä mediasta ja internetistä lukee. Aprillipilat lehdissä yleistyivät Suomessa 1960-luvulla. Sanomalehdessä on usein yksi uutinen, joka voisi pitää paikkansa, mutta se ei kuitenkaan ole totta. Usein tiedotusvälineissä puhutaan uutisankasta, jolla tarkoitetaan paikkansapitämätöntä uutista, jota luullaan todeksi.

1. Selvittäkää, minkälainen historia aprillipäivällä on.

2. Etsikää internetistä niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin tiedotusvälineiden julkaisemia aprillipiloja vuosien varrelta.

3. Suunnitelkaa oma aprillipila.