keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuvan johdanto ja ennakko-odotukset

Elokuvan alussa eli johdannossa esitellään katsojalle elokuvan lajityyppi eli genre miljöön, tunnelman ja päähenkilöiden kautta. Johdanto luo pohjan elokuvan tuleville tapahtumille. Johdanto paljastaa päähenkilöiden keskeisiä luonteenpiirteitä sekä päähenkilöiden välisiä suhteita.

Näyttelijät antavat elokuvan henkilöhahmoille ulkoisen olemuksen, siksi onkin tärkeää valita rooliin juuri oikea näyttelijä. Näyttelijän ulkonäkö ja olemus luovat myös ennakko-odotuksia siitä, millainen roolihahmo tulee elokuvan kuluessa olemaan. Monella on vahva mielikuva esimerkiksi siitä miltä roisto näyttää, ja elokuvantekijät leikittelevät usein näillä odotuksilla. Myös vaatetuksella ja väreillä voidaan korostaa henkilöhahmojen luonteenpiirteitä.

1. Pohdi Pätkän, Pekan ja Justiinan kohdalla elokuvan alun perusteella seuraavia kysymyksiä:

  • Miten hahmo esitellään elokuvan alussa?
  • Millä keinoin vaikutelma luodaan?
  • Minkälainen hahmo on luonteeltaan?
  • Mistä asioista hahmon koomisuus syntyy?
  • Kuinka paljon elokuvan alussa paljastetaan elokuvan lajityyppiä ja siihen liittyvää tunnelmaa?

2. Puupää -sarjassa Pätkää näyttelee Masa Niemi, Pekkaa Esa Pakarinen ja Justiinaa Siiri Angerkoski. Näyttelijät nousivat koko kansan suosioon viimeistään Puupää –sarjan myötä.

  • Tutustu hahmojen taustalla oleviin näyttelijöihin ja etsi lisätietoa heistä.
  • Kuinka paljon arvelet näyttelijän vaikuttaneen hahmon luonteeseen?

Farssin karikatyyrit

3. Farssi on komedian alalaji. Farssin tunnistaa karikatyyreistä eli pilakuvista, joissa korostetaan henkilöhahmon tiettyä ominaisuutta, jolloin henkilöhahmosta tulee koominen.

  • Minkälaisia karikatyyrejä Pekka, Pätkä ja Justiina mielestäsi ovat?
  • Oliko elokuvassa mielestäsi muita karikatyyrejä? Mitä?
  • Ketkä olivat elokuvan päähenkilöt?
  • Kuka tai ketkä olivat elokuvan koominen sivuhenkilö?

4. Suunnittele valitsemastasi elokuvan pää- tai sivuhenkilöstä etsintäkuulutus. Piirrä etsintäkuulutukseen kuva, jossa korostat henkilön karikatyyrisiä piirteitä. Kirjoita kuvan alle muutamilla lauseilla teksti henkilöstä, jossa korostat karikatyyrisiä piirteitä.

Suomalaisissa elokuvakomedioissa seikkailevat usein samat henkilöhahmot, jolloin henkilöhahmoista tulee helposti tunnistettavia. Esimerkiksi Pekka ja Pätkä seikkailevat 13 eri elokuvassa. Pekan ja Pätkän rinnalla Uuno Turhapuro on yksi tunnetuimpia karikatyyrisiä henkilöhahmoja. Uudet television sketsihahmokilpailut leikittelevät karikatyyrisillä ominaisuuksilla ja yhdistelevät useita karikatyyrejä toisiinsa.

5. Mitä yhteistä mielestäsi on Pekka Puupäällä ja Uuno Turhapurolla?

6. Valitse yksi television sketsihahmo esimeriksi televisio-ohjelmasta Putous. Tutustu hahmoon ja pohdi, mitä erilaisia karikatyyrejä hahmossa on yhdistelty?

Komedian vakiohahmot: veijari ja narri

Komediassa käytetään päähenkilöinä koomisia perustyyppejä kuten veijareita ja narreja.  Usein yksi hahmoista on veijarimainen kujeilija, joka toimii hyviä tapoja tai yleistä järjestystä vastaan. Toinen hahmoista on enemmän narrin roolissa, helposti höynäytettävissä, jonka kustannuksella toiset nauravat. Päähenkilöt muodostavatkin komedioissa usein koomisen parivaljakon. Joskus päähenkilöiden lisäksi komedioissa on koominen sivuhenkilö.

Pekka Puupää on viaton ja rehellinen hömelö, jopa kylähulluksi voisi häntä kutsua. Pätkä puolestaan kuvittelee olevansa Pekkaa fiksumpi. Pekan vaimo Justiina puolestaan edustaa auktoriteettia ja yrittää pitää yllä kuria ja järjestystä.

7. Kumpi mielestäsi Pekka on: veijari vai narri? Entäs Pätkä? Mikä tekee Justiinan hahmosta  komedian vakiohahmon?

Sivujuonen henkilöt

Elokuvan juonen avulla kerrotaan elokuvan tarina katsojalle. Juoni on toimintaa ja tapahtumasarja, joka etenee alusta keskikohtaan ja loppuun. Juonen rinnalla kuvataan miljöötä eli tapahtumapaikkaa ja -aikaa sekä syvennetään pää- ja sivuhenkilöitä. Juoni ei saisi olla ennalta arvattavissa eikä puolestaan elokuvan genrelle eli lajityypille ominaisten piirteiden vastainen.

Elokuvan pääjuonen muodostavat Pekan ja Pätkän matka ja suunnitelma saada lumimies kiinni Justiinan avustuksella. Elokuvan sivujuonen puolestaan muodostavat Katriinan, Irmelin, Timon ja Rikun väliset suhteet sekä niiden kehittyminen.

8. Mikä ongelma Katriinalla, Irmelillä, Timolla ja Rikulla oli? Miten ongelma tuli esiin? Miten ongelma ratkesi?

9. Minkälaisia Timo ja Riku olivat? entäs Katriina ja Irmeli?

  • Miten laskettelevan nelikon Katriinan, Irmelin, Timon ja Rikun nelikko eroaa Pekan, Pätkän ja Justiinan kolmikosta?
  • Miten seurueiden erot tulevat esiin?

10. Piirrä paperille elokuvan pää- ja sivuhenkilöistä suhdekaavio. Suhdekaaviossa tulevat esiin henkilöiden väliset suhteet, ristiriidat, hahmojen suhtautuminen toisiinsa. Hahmojen välisellä välimatkalla voidaan kuvastaa sitä, miten etäisiä tai läheisiä hahmot ovat elokuvassa toisilleen. Suhdekaavioon hahmojen välisiä suhteita voidaan kuvata viivoilla, nuolilla, kuvioin sekä sanallisesti.

Puheenparret ja letkautukset

Henkilöiden puhetapa ja ääni luovat mielikuvia. Komedioissa pyritään luomaan erilaisia karikatyyrejä myös puhetavan avulla. Esimerkiksi Pätkä toistelee usein lausetta ”Asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta…” ja kuvittelee olevansa kaveriaan Pekkaa viisaampi.

11. Mitä erikoisia sanoja elokuvassa oli, joita et tunnistanut?

12. Mitkä sananlaskut ja puheenparret jäivät sinulle mieleen?

13. Mitä hauskoja letkautuksia Pekka kertoi?

14. Koostakaa elokuvan katsomisen aikana listaa elokuvan erilaisista sanoista, sananlaskuista, kaskuista, puheenparsista, vitseistä ja letkautuksista. Jakakaa hahmot siten, että muutama oppilas seuraa elokuvan aikana yhtä hahmoa ja toiset toista hahmoa ja niiden edelleen. Lopuksi purkakaa saamanne vastaukset ja valitkaa jokaisen hahmon osalta hauskin asia, jonka hahmo on sanonut. Pohtikaa lopuksi yhdessä:

  • Tekikö sanonnasta hauskan asia itsessään vai tilanne vai ehkä se, että hahmon sanojana oli juuri kyseinen hahmo?